Izložba članova ULUPUuBiH u Galeriji Opštine Novi Grad

Udruženje ULUPUuBiH i Galerija ULUPUBIH  su  pokrenuli projekat “UMJETNOST U IZLOGU” koji ima za  cilj  promociju svojih clanova i njihovih umjetničkih ostvarenja. Umjetnici svojim izložbama predstavljaju sugrađanima i svim drugim  posjetiocima  savremena umjetnička ostvarenja. Izlog galerije nam daje mogućnost da umjetnost učinimo vidljivom 24 sata. Zadržavajući formu Izloga ali suštinski mjenjajući sadržaj željeli smo da ostvarimo novi oblik komunikacije. Zbog velike zainteresiranosti za ovaj projekat odlučili smo se da pokrenemo projekat “Umjetnost iz izloga”.

Projekat Umjetnost iz izloga objedinjuje izlagače koji su svoja umjetnička djela predstavili u projektu Galerije Ulupubih, na način da izlog putuje u druge galerije širom Bosne I Hercegovine.

Na prvoj izložbi u okviru ovog projekta “ Umjetnost iz izloga” doputovali smo u Galeriju Opštine Novi Grad. Na izložbi će se predstaviti: Ismet Berbić, Amra Zulfikarpašić, Amila Smajović, Osman Arslanagić Oma i Rebeka Abdagić.

Izložbu ćete moći posjetiti od 16.09. do 29.09.2021. godine u periodu od 10-16 h.

IZLAGAČI „UMJETNOST IZ IZLOGA-GALERIJA OPŠTINE NOVI GRAD“

ISMET BERBIĆ

Ismet Berbić rođen je 1949. Godine. Završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu-odsjek za grafički dizajn. Kao grafički dizajner učestvovao je u brojnim projektima iz ove oblasti, te je više puta nagrađivan za svoj rad. U prijeratnom periodu obnašao je funkciju direktora SARS-a (Svjetlost Sarajevo design studija).

Posljednjih 10 godina se bavi slikarstvom. Živi i radi u Sarajevu.

AMRA ZULFIKARPAŠIĆ

Akademiju likovnih umjetnosti, odsjek Grafičkog dizajna kao i postdiplomski studij na temu Bosančica u savremenom mediju, završila je u Sarajevu, u klasi prof. Mladena Kolobarića na Akademiji likovnih umjetnosti.

Od 1977. – 1990. bila je glavna dizajnerica a potom rukovoditeljica Dizajn studija, u tada najvećoj Agenciji za tržišne komunikacije u Bosni i Hercegovini OSSA (Oslobodjenje Sarajevo) 1991. stiče status istaknute umjetnica, a zatim otvara svoju privatnu agenciju B Koncept. Rat provodi u Sarajevu radeći na mnogim značajnim projektima. Pedagoški rad počinje ratne 1994. godine u zvanju predavača. Na Akademiji zatiče napuštene prostorije te u zvanju predavača sa kolegom Bojanom Hadžihalilovićem, koji je primljen u zvanje asistenta, uspostavlja ponovo odsjek Grafičkog dizajna i postavlja nove silabuse i programe. Oni zatim uvode studente ponovo u nastavu i primaju novu generaciju. Od tada Zulfikarpašić samostalno vodi tri predmeta; Uvod u dizajn, Tipografsko oblikovanje i Grafiku knjige. Već prve godine odsjek Grafičkog dizajna postiže veliki uspjeh i njihov rad predstavlja američki renomirani dizajnerski časopis IDEA na šest strana. 1999. godine Amra Zulfikarpašić postaje docentica, 2005. vanredna profesorica, a 2011. redovna profesorica.

AMILA SMAJOVIĆ

Photo:Almin Zrno

Amila Smajović  je završila  Školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, a potome diplomirala I magstrirala Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu-odsjek za grafiku. Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, na odsjeku za  komunikologiju 2018. godine odbranila  je doktorsku tezu pod nazivom „Komunikacijaki simboli-studija slučaja bosanski ćilim.“ 

Na likovnoj umjetničkoj sceni prisutna je preko 30 godina.  Autor je značajnih  umjetničkih projekata od kojih izdvajamo:  Država Amila,  Poetika šare, Harmonija geometrije harmonijom niti i Kod-Dekod. Organizovala je preko trideset  samostalnih izložbi, a za svoj rad je dobila preko dvadeset nagrada u zemlji i inostranstvu.

Dugi niz godina se bavi proučavanjem  motiva, simbola i  istraživanjem  geometrijskog stila  na tradicionalnim bosanskim ćilimima, te je osnovala Udruženje za zaštitu bosanskog ćilima.

U periodu od 2010. godine do 2015. godine radila je kao docentica na Internacionalnom univerzitetu  u Sarajevu, a od 2019. godine obnaša funkciju predsjednice ULUPUuBIHa.

OSMAN ARSLANAGIĆ

Osman Arslanagić je završio Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Profesionalni je scenograf koji u svojoj biografiji ima šest igranih filmova, preko 200 teatarskih predstava, brojne televizijske serije i emisije. Kao scenograf je radio u Holandiji, Francuskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori… Redovni je profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu na predmetu Scenografija, kostim i maska i profesor Scenskog oblikovanja na Akademiji za scenografiju u Osijeku (Hrvatska). Dobitnik je 25 međunarodnih i domaćih nagrada za svoj rad i njemu najbitnije dvije godišnje nagrade Collegiuma Artisticuma. Kao slikar samostalno je izlagao u Študgartu, Londonu,Trebinju, Utrehtu, Amsterdamu i Sarajevu…

REBEKA ABDAGIĆ

Rebeka Abdagić rođena je 1991. godine u Sarajevu. U rodnom gradu je završila Srednju školu primijenjenih umjetnosti 2010. godine, te 2015. godine stekla zvanje Magistar likovnih umjetnosti-slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Dobitnica je Zlatne značke Univeziteta u Sarajevu kao najbolji student generacije 2013./14., te dobitnica Zlatne značke kao najbolji student I i II ciklusa studija na ALU 2015. godine. Redovni je član ULUBiH-a od 2014. godine i ULUPUBiH-a od 2020. godine.

Izlagala je na više kolektivnih izložbi među kojima su i dvije tematske izložbe vezane za projekte Evropske unije o ravnopravnosti žena i etničkih manjina, izložbama ULUBiH-a i ULUKS-a, te četiri samostalne izložbe. Učesnica je više likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu.

Članica je ULUBiH-a od 2014., te ULUPUuBiH-a od 2020. Godine, gdje obnaša funkciju generalne sekretarke.

Od 2020. godine obnaša funkciju generalne sekretarke ULUPUBiH-a (Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera u BiH).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »