Izložba Ajle Salkić “Intro/Extro”

Kolektiv ODRON Vas srdačno poziva na otvaranje izložbe “Intro/Extro” dizajnerke i fotografkinje  Salkić Ajle u subotu, 1. februara u 20:00 časova u prostorijama kolektiva ODRON, Radićeva 1 (prvi sprat).

Ajla Salkić diplomirala je na odsjeku grafičkog dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Dobitnica je nekoliko nagrada za svoj umjetnički rad, te za vrijeme svog školovanja dobija priznanje „Alija Kučukalić“. Poznata i pod imenom  Zidajnerka, Ajla kroz medij fotografije ispoljava svoja unutrašnja promišljanja.

Izložba „Intro/Extro“ predstavlja ciklus portreta mladih i nesvakidašnjih ljudi. Njihove pojave nagovještavaju dolazak novog naraštaja, koji se kreće u drugačijem smjeru i teži ka svježijem shvatanju kulture i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Ove individue su, kroz oči umjetnice, nova lica čiji će glas tek da se čuje. Umjetnica se koristeći kameru i alter ego Zidajnerka, suočava sa izazovima na ličnom planu, te se kroz umjetnost motiviše za prevazilaženje sopstvene introvertnosti. Ajla fotografiju koristi kao alat koji joj omogućava da izađe iz zone komfora, prevaziđe svoje mentalne blokade i ostvari konekcije sa ljudima u kojima uočava nešto što ih čini drugačijim. „Ako kod sebe imaš fotoaparat, onda nikad nisi sam.“ objašnjava Ajla. Možda zbog ove odlike, čitav ciklus odiše njenim nevidljivim umjetničkim prisustvom. U svom radu ona modele ne želi predstaviti kao objekte koje nasumično fotografiše, već kao subjekte, pojave i ličnosti, te zbog toga dosta vremena provodi pažljivo ih birajući. Iako se sa temom portreta u fotografiji često susrećemo, rijetki su oni fotografi koji će kroz ovu klasičnu temu zaista uspjeti prenijeti posmatraču ono što se krije iza očiju portretisanog. Dok promatramo lica koja su predstavljena u ovom ciklusu, primjetićemo da povjerenje vlada između modela, kamere i umjetnice. Ajla Salkić je jedna od onih vanvremenski talentovanih fotografkinja, za koju biste pomislili da se rodila sa fotoaparatom u ruci.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »