Izbor iz retrospektive 14. PLJFF: Žrtve lažnih ekonomskih čuda i njihov otpor

Svijest o ogromnoj šteti koju činimo svom jedinom domu u Kosmosu sazrijeva polagano, mnogo sporije nego što je potrebno da bismo obrnuli procese koji prijete da nas unište. Nošeni visokotehnološkim zanosom ugrozili smo sami sebe i mirijade stvorenja s kojima dijelimo planetu. Sada žanjemo posljedice.

Retrospektivni program 14. Pravo Ljudski Film Festivala skreće pažnju na slučajeve industrijske arogancije koji simboliziraju drugu, neviđenu stranu napretka čovječanstva. Film Minamata: Žrtve i njihov svijet (Noriaki Tsuchimoto) iz 1971. godine o misterioznoj bolesti od koje obolijevaju mještani jednog japanskog sela nakon što fabrika gnojiva u more počne ispuštati otpadne vode pune žive. Behemoth (Zhao Liang, 2015.) na vizionarski način prikazuje društvenu i ekološku devastaciju koju za sobom ostavlja tobožnje ekonomsko čudo u Mongoliji.

Povijest pokazuje da glad za profitom i glad za moći rijetko idu jedna bez druge. Oduprijeti im se vrhunska je ljudska dužnost. Vincent Carelli u filmu Martírio priča priču o narodu Guarani Kaiowá koji je učinio upravo to, mirnom i upornom pobunom protiv moćne mašinerije agrobiznisa. Film Karelia: International with Monument (Andrés Duque) također govori o otporu, ali o otporu brisanju povijesti staljinističkih čistki, čiji su posljednji ostaci sahranjeni u netaknutoj šumi Karelije, oblasti na rusko-finskoj granici.

Retrospektiva prikazuje i tri video rada autorice i video esejistkinje Ursule Biemann koja spaja terenski rad sa istraživanjem različitih aspekata ekološke krize – Zakon šume, Deep Weather, te Subatlantic.

Danas (petak) prikazujemo i filmove nastale na radionicama koje PLJFF organizuje sa partnerskim festivalima. U pitanju su dva filma nastala u okviru 7. Škole dokumentarnog filma Ko je vidio video?!, te njih sedam snimljenih na međunarodnoj Školi dokumentarnog filma Border Pass / Granični prelaz koju PLJFF organizira sa festivalima BelDocs (Beograd), DokuFest (Prizren) i Schweizer JugendFilmTage (Zurich). Radionice su namijenjene mladima, a spajaju film, društveni aktivizam i razvoj kritičkog mišljenja.

14. Pravo Ljudski Film Festival održava se od 27. novembra do 2. decembra. Ulaz na sve festivalske projekcije je slobodan. Dobrodošli/e!

Za više informacija o programu i programskim sadržajima pratite pravoljudski.org i hashtage #plj14 i  #pravoljudski14 na socijalnim mrežama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »