IT Girls inicijativa obilježila Međunarodni dan djevojaka u IKT-u

Kako bi skrenuli pažnju na ulogu žena u IKT sektoru, IT Girls su udružile snage sa kompanijom Ministry of Programming, posvećujući Međunarodni dan djevojaka u IKT-u ženama i djevojkama koje tehnologijom oblikuju budućnost.

Međunarodni dan djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT) obilježava se četvrtog četvrtka u aprilu svake godine, kao inicijativa pokrenuta od strane Međunarodne telekomunikacijske zajednice (ITU), koja je specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda za informacijske i komunikacijske tehnologije. Ove godine se obilježava 25. aprila. Inicijativa ima za cilj da kreira globalno okruženje koje će osnažiti i ohrabriti djevojke da razmisle o karijeri u rastućem sektoru IKT-a, omogućiti djevojkama kao i IT kompanijama da iskoriste prednosti većeg učešća djevojaka i žena u IKT sektoru.

Tim povodom u prostorijama kompanije Ministry od Programming organizovano je druženje sa programerkama na kojem su razmijenjena iskustva i savjeti o karijeri u ovom sektoru.

„Manji broj žena se prijavljuje na IT pozicije, negdje oko 10% nažalost. Mogućnosti u IKT-u su jednake, ali percepcije o tehnologiji su takve da rezultiraju manjim brojem žena. Žene su itekako sposobne i mi u Ministry of Programming nastojimo gledati sposobnosti bez ikakve diskriminacije prema bilo kome“, izjavio je ovom prilikom suosnivač ove kompanije Rešad Začina.

Fokus inicijative IT Girls je da podigne svijest mladih djevojaka i žena o prilikama koje su im na raspolaganju u IKT sektoru, ali ne samo da podigne svijest već da kroz konkretne aktivnosti i prilike koje se nude za jačanje njihovih vještina i znanja, da daju svoj doprinos digitalnoj budućnosti“, rekla je Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini.

Ovom prilikom IT Girls su najavile i takmičenje #TehnoMašta, kojim pozivaju djevojke od 16 do 23 godine da svojim idejama za digitalna rješenja unaprijede naše društvo. Pet najboljih ideja/timova će biti pozvani na hackathon u drugoj polovini juna 2019. godine.

Prošlogodišnja pobjednica takmičenja #TehnoMašta, 17-godišnja Lejla Omerović istakla je da joj jednogodišnje iskustvo sa IT Girls inicijativom nije samo dalo priliku da učestvuje na događajima, nego i da razvije svoje društvene vještine: „Napravila sam neke mobilne aplikacije, više njih je objavljeno, ali mnogo je onih koje nisu objavljene. Danas sam dio jednog start up-a, i u prošlosti sam bila founder jednog start up-a. Bitno je da imate ideju i želju i cilj da nešto radite. Nažalost, djevojke se definitivno moraju više dokazivati nego muškarci u IT-u.“

IT Girls je inicijativa podržana od Ujedinjenih nacija i Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini, a u posljednje tri godine intenzivno radila na podsticanju mladih djevojaka i žena da već od rane dobi počnu razmišljati u smjeru informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT-a), te da se više uključe u svijet programiranja i programskih jezika, kako bi razvile interesovanje za ovaj sektor i povećale mogućnosti u odabiru budućih karijera i obrazovnih pravaca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »