IT Girls Go Online svake srijede i subote

Povodom Međunarodnog dana djevojčica i djevojaka u informaciono – komunikacijskim tehnologijama (IKT), koji se obilježava 23. 4., u skladu sa okolnostima nastalim zbog COVID – 19 pandemije, IT Girls inicijativa je subotu, 18. 4. 2020. godine, zvanično pokrenula kampanju IT Girls Online. Imajući u vidu nužnost prilagođavanja aktivnosti i navika digitalnom okruženju,  u subotu su organizovana dva interaktivna webinara u nizu zanimljivog online sadržaja koji će IT Girls plasirati svake srijede i subote u narednom periodu.

Webinaru Cyber sigurnost sa Liorom Aminom Beriša, stručnjakinjom za informacijsku sigurnost, pridružili su se mladi, ali i roditelji, te nastavnice i nastavnici kako bi saznale/i više o najboljem modelu prepoznavanja, prevencije i prijave online nasilja.

“Internet bi trebao biti siguran, neutralan i otvoren prostor za sve grupe koje koriste njegove dobrobiti, ali se s masovnom upotrebom IKT-a u online sferu transformiraju sve predrasude i opasnosti iz opipljivog i materijalnog života”, rekla je Liora Amina Beriša, problematizirajući rizike kojima su mladi ljudi i ranjive kategorije društva izloženi na internetu.

Veliki broj učesnika/ca odazvao se i treningu Projektni menadžment u IT-u, Dio 1. sa Jasnom Pleho, doktoricom nauka iz oblasti primijenjene vještačke inteligencije, docenticom iz oblasti informatike i predavačicom za projektni menadžment i agilni projektni menadžment sa više od 20 godina iskustva.

“IT Girls trebaju znati zašto je projektni menadžment važan i na koji način možemo primjeniti različite metodologije, Waterfall, Scrum, Kanban i Lean”, rekla je Jasna Pleho, ističući da su webinari u okviru IT Girls Go Online kampanje prilika da učesnice i učesnici uživaju u kvalitetno provedenom vremenu, te da zajedno proširujemo svoje znanje učeći jedne/i od drugih.

Svake srijede i subote svi zainteresirani se mogu pridružiti IT Girls Go Online seriji webinara, intervjua i drugog edukativnog online sadržaja o raznovrsnim temama kroz koje svoje iskustvo i znanje dijele stručnjakinje iz IKT sektora.  Naredni webinar se održava u srijedu, 22.04., a Nedima Džaferagić i Nađa Firdus Kreso pričat će o tome kako se pripremiti za intervjuu i dobiti posao iz snova.

Online sadržaj je posebno namijenjen mlađoj populaciji zainteresovanoj za razvoj karijere u oblasti tehnologija, a u pripremu istog su uključene istaknute IKT stručnjakinje iz Bosne i Hercegovine.

IT Girls djeluje od 2015. godine kao zajednička inicijativa agencija Ujedinjenih nacija (UNICEF, UNDP i UN Women) uz podrsku Vlade Švedske, sa ciljem ohrabrivanja djevojčica i žena da istražuju karijere u informaciono-komunikacijskom sektoru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »