Internacionalni festival književnosti Bookstan od 3. do 6. jula

PROŠLOST BOOKSTANA

Tokom prve tri godine održavanja, na Bookstanu je učestvovalo skoro 200 domaćih, regionalnih i svjetskih autora i autorica među kojima su: Rabih Alameddine, Frank Westerman, David Mitchell, Rawi Hage, Kamila Shamsie, Hanif Kureishi, Mona Eltahawi, John Freeman, Amila Buturović, Ece Temelkuran, Dubravka Ugrešić, Miljenko Jergović, Bekim Sejranović, Ilija Trojanow, Faruk Šehić, Xiaolu Guo, Vladimir Pištalo, Damir Karakaš, Nellja Veremej i brojni drugi/e.

Program prethodna tri festivalska izdanja definirali su kuratori ili jezik na kojem autori/ce pišu, te smo na prvom Bookstanu ugostili/e autore i autorice po izboru Aleksandra Saše Hemona, jednog od najznačajnijih svjetskih pisaca današnjice i Bookstanovog suosnivača. Na drugom festivalu njemački jezik nam je bio programski okvir, te smo u Centralnom programu Bookstana ugostili/e oni/e koji/e pišu na njemačkom, neovisno o tome da li im je to maternji ili jezik zemlje u koju su emigrirali/e. Posljednje festivalsko izdanje proteklo je u znaku izbora Geerta Maka, kuratora trećeg Bookstana, jednog od najznačajnijih evropskih pisaca i novinara te dugogodišnjeg Buybookovog autora.

RADIONICE BOOKSTANA

Internacionalni festival književnosti Bookstan od osnivanja organizuje radionice za mlade književne kritičare/ke koje u cijelosti stipendira Izdavačka kuća Buybook i Fond otvoreno društvo BiH.

Na predstojećem Bookstanu održaće se radionica na temu Književna kolumna, u trajanju od 30. juna do 6. jula. Voditelj radionice će biti književni kritičar Vladimir Arsenić. Na radionici će učestvovati 20 studenata iz BiH, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Slovenije.
„Razvijanje književno-kritičkog mišljenja nije bitno samo za književno polja i njegovo uređenje, već i za promovisanje i promišljanje kulturnih vrijednosti kao takvih, ali i za destabilizaciju kulturnih identiteta i politika koji su dominantni i u velikoj mjeri okoštali u sopstvenim nacionalnim, akademskim ili uskostručnim dogmama. Književna kritika služi upravo tome da te i takve dogme prepozna, ogoli i učini vidljivim ne samo unutar sistema književnosti i kulture, već i u društvu uopšte“, s razlogom smatra ovogodišnji voditelj radionice Vladimir Arsenić.

FANTOM SLOBODE

Na četvrtom Bookstanu izbor autora i autorica koji/e nam ponovno dolaze iz cijelog svijeta odredile su centralne festivalske teme, a to su ovoga puta „Fantom Slobode“ i „Građanin/ka svijeta“.
Na ruševinama svijeta koji je nekada postojao i okolnostima koje su se potpuno promijenile nakon ratova devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije, zahvaljujući književnicima/ama, novinarima/kama, brojnim posvećenim intelektualcima/kama, iznova je kreiran zajednički kulturni prostor ili prostor slobode unutar kojeg su se ljudi, bez obzira na zvanične politike zemalja iz kojih su dolazili, međusobno povezivali i okupljali oko književnosti ali i oko književnih i news magazina koji su bili svojevrsni svjetionici slobode i progresivne misli.
U okviru programa „Fantom slobode“ ugostićemo one koji/e su bili najagilniji borci i borkinje za obnavljanje zajedničkog kulturnog prostora nakon ratova devedesetih te se okupljali/e oko Buybooka u njegovom začetku jer su knjige bile prvo što je poteklo preko granica novouspostavljenih država. U programu podsjećanja na Buybookove početke sjetićemo se i onih koji nažalost nisu među nama, poput pokojnog Predraga Lucića, jednog od najznačajnijih južnoslovenskih književnika i novinara.

GRAĐANIN/KA SVIJETA

Druga festivalska tema predstojećeg Bookstana biće Citizen of the World/Građanin/ka svijeta, povodom koje nam stižu brojni međunarodni autori i autorice u namjeri da razgovaramo o prevazilaženju nacionalnih koncepata i insistiranja na čistim identitetima. Ova tema naslanja se na naš centralni festivalski moto No East, No West i potrebu da stvorimo prostor izvan teritorijalnih granica i ograničena, prostor zajedništva unutar kojeg se komunicira univerzalnim jezikom solidarnosti i prepoznavanja različitosti koje nas povezuju.

I TAMO I OVDJE

Posebno se radujemo dolasku Buybookovih autora koji više ne žive u Bosni i Hercegovini a koji su u njoj rođeni te svoje uspješne književne karijere grade diljem svijeta. Takođe sa zadovoljstvom najavljujemo i nova izdanja u Buybookovoj produkciji, namjenski pripremana za premijerno predstavljanje na Bookstanu uz dolazak gostiju koji će proslaviti određene jubileje te prateći program posvećen drugim oblastima umjetnosti, poput izložbe fotografija Milomira Kovačevića Strašnog i izložbe Rudolfa Kutzlia „Bogumili“.
U prvom redu smo sretni/e što će ponovno u prvim danima jula, pod svodom Bookstana, Sarajevo biti mjesto susreta nekih od najznačajnijih književnika i književnica današnjice te vas još jednom pozivamo da nam se pridružite na press konferenciji u petak, 7. juna uz našu zahvalnost na dosadašnjem posvećenom medijskom praćenju festivalskih sadržaja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »