Internacionalni festival književnosti Bookstan

Knjižara Buybook predstavila je predstojeći treći Internacionalni festival književnosti Bookstan koji će se ove godine održati od 4. do 7. jula u Sarajevu.
O konceptu trećeg festivalskog izdanja, vizuelnom rješenju i nekim od gostiju i gošći govorili/e su ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo Mirvad Kurić, grafički dizajner, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i kreativni direktor Agencije Fabrika Bojan Hadžihalilović te ispred festivalske direkcije Amila Ramović i Damir Uzunović.

Damir Uzunović predstavio je angažman ovogodišnjeg kuratora Geerta Maka, jednog od najznačajnijih evropskih novinara i pisaca, po čijem izboru će Bookstan ugostiti holandske i belgijske autore/ice uz podršku Holandske i Flamanska fondacije za književnost.
Damir Uzunović je podsjetio da će se uz učešće holandskih, belgijskih i drugih internacionalnih gostiju, te domaćih i regionalnih, razgovarati o ulozi granica i ograničenja u kulturi, što je i centralna tema trećeg Bookstan- Borders and Boundaries/ Granice i ograničenja.

O festivalskom konceptu, takođe ispred direkcije, govorila je Amila Ramović, naglašavajući kako se Bookstan profilirao u prostor unutar kojeg propitujemo vrijednosti koje nas još uvijek, na ovom mjestu, drže na okupu, te na osnovu kojih komuniciramo sa susjedima i ostatkom svijeta.

Ministar Kurić nas je u obraćanju podsjetio na 2016. godinu i vrijeme osnivanja Bookstana te ličnu procjenu da su književnici/e i izdavači u nepovoljnoj poziciji. „I onda smo odlučili napraviti festival književnosti. Tražili smo ko bi to mogao najbolje uraditi i na svu sreću se pojavio Damir Uzunović i pokrenuo međunarodni festival književnosti. Ovo je već treća godina da mi podržavamo ovaj festival, a cilj nam je bio da okupljamo ne samo bosanskohercegovačke pisce nego evropske i svjetske, uključujući i naše pisce koji više ne žive u Bosni i Hercegovini, da ih na neki način vratimo, ali i da okupimo izdavače. Nastavak te misije je i prošle godine pokrenuti Sajam izdavača Knjige u nišama“, rekao je ministar Mirvad Kurić dodajući kako je, sudeći po programu i učesnicima, pred nama još bolje festivalsko izdanje u odnosu na prve dvije godine.

Tokom predstavljanja vizuelnog rješenja trećeg Bookstana Bojan Hadžihalilović je govorio i o radosti kreativaca prilikom saradnje s festivalima a što podrazumijeva odmak od komercijalnog segmenta koji ne ostavlja previše prostora za društveni angažman.
„Po oznaci koja dominira na plakatu mi vidimo da se nalazimo u Alepu i gdje god da bismo otišli, pa i na kraj svijeta, vidimo da će nas dočekati Alepo. Alepo i Sarajevo su sapatnici, ali se Alepo nažalost nije uspio odbraniti kao što Sarajevo jeste. Ovaj plakat je refleksija upozorenja, a ono podrazumijeva da se možda i sami nalazimo u strašnom mraku dok drugi ljudi pokušavaju pobjeći s jednog mjesta u potrazi za boljom budućnošću“, rekao je Bojan Hadžihalilović.

Uz spominjanje nekih od međunarodnih autora/ica koji će doći na Bookstan, a među kojima su Frank Westerman, David Mitchell, Chris Keulemans, Eric Faye, Femke Halsema i Griet Op de Beeck, iz festivalske direkcije najavljeno je predstavljanje domaćih i regionalnih izdavačkih kuća te predstavljanje novih knjiga ili reizdanja autora/ica kao što su Dubravka Ugrešić, Miljenko Jergović, Aleksandar Hemon, Faruk Šehić, Nenad Veličković, Tanja Stupar Trifunović, Senka Marić…

Osim izdavačkog segmenta kao važnog doprinosa festivalu, tu je Bookstanov edukacijski dio, a on će podrazumijevati edukativno-kritičku radionicu pod nazivom Kako čitati romanopisca? Radionica se uz angažman domaćih i međunarodnih predavača ove godine odvija pod mentorstvom urednika u izdavaštvu Krune Lokotara.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »