Internacionalna kreativna radionica Podijelimo znanje 2019

Sa zadovoljstvom Vam predstavljamo Internacionalnu kreativnu studentsku radionicu Podijelimo znanje 2019, te Kreativnu radionicu Podijelimo znanje: Alumni Edition, koje će se u organizaciji Odsjeka za muzičku teoriju i pedagogiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu održati 9. i 10. maja u okviru 12. Majskih muzičkih svečanosti. Projekt Podijelimo znanje kreiran je 2017. godine na inicijativu nastavnika i saradnika Odsjeka za muzičku teoriju i pedagogiju. Zamišljen je i realiziran kao ciklus kreativnih radionica u nekoliko programski osmišljenih okvira: uz navedena dva, podsjećamo i na Podijelimo znanje – Iz druge perspektive, koji se u protekloj godini realizirao na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu dovodeći vodeće stručnjake iz oblasti pedagogije, andragogije i sociologije.

Radionica je već u svom drugom izdanju zadobila internacionalni karakter, te će se i ove godine studentima iz Bosne i Hercegovine u prezentiranju znanja, vještina i kompetencija pridružiti studenti iz Republike Hrvatske (Muzička akademija Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu, Umjetnička akademija u Splitu) i Republike Srbije (Fakultet muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu). Izdanje Podijelimo znanje – Alumni Edition će nam predstaviti Admira Kusturu, MA, nekadašnjeg studenta Odsjeka za muzičku teoriju i pedagogiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, danas njenog stručnog saradnika, koji će govoriti o primjeni muzičkog softwarea u nastavi solfeggia.

Osnovna ideja projekta je da potakne studente muzike na kreativno muzičko mišljenje i ponudi im prostor u kojem mogu djelovati samostalno ili u suradnji s kolegama, stjecati i proširivati svoja znanja o muzici, vezujući ih za srodne oblasti i promatrajući ih iz različitih aspekata. Stoga je ciklus radionica namijenjen svim studentima otvorenog uma, koji su svoju potragu za dubljim razmišljanjima o prirodi, porijeklu, svrsi, funkciji muzičkih pojava spremni podijeliti sa svojim kolegama u formi kratkih individualnih i grupnih prezentacija, te o njima suvereno i argumentovano diskutovati.

Kao i ranije, u trećem izdanju radionice Podijelimo znanje 2019 svoje kreativne ideje će pored studenata Odsjeka za muzičku teoriju i pedagogiju predstaviti i studenti drugih odsjeka Muzičke akademije u Sarajevu: Odsjeka za kompoziciju, dirigovanje, solo pjevanje, gudačke instrumente i gitaru, te Odsjeka za muzikologiju i etnomuzikologiju, želeći time ukazati na važnost timskog rada i razmjene ideja. Stoga nas posebno raduje i učešće mladog talentiranog pijaniste Nadira Hošića, studenta III godine Odsjeka za klavir u klasi van. prof. Dragana Opančića, koji će svečano otvoriti radionicu izvedbom Bachove Toccate u e-molu, BWV 914.

Kroz novo izdanje radionice Podijelimo znanje 2019 vodit će Vas moderatori Silvana Jakupović i Damir Dajić, a audio/video, tehničku podršku i koordinaciju prepuštamo studentima Odsjeka za muzičku teoriju i pedagogiju. Zahvaljujemo im se na predanosti, trudu i volji da mijenjaju i unaprjeđuju prostor u kojem žive i rade. Zahvalnost dugujemo i dekanu Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu red. prof. dr. Senadu Kaziću, prodekanesi za koncertnu aktivnost van. prof. dr. Belmi Šarančić Nahodović, mentorima koji su pomagali studentima u pripremi i izradi prezentacija, te svima koji su svojom podrškom učinili da ovogodišnje izdanje radionice s nestrpljenjem očekujemo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »