Historijski muzej BiH: Izložba u okviru festivala „Grad“

U Historijskom muzeju BiH će u srijedu, 1. septembra 2021. godine u 13 sati, biti otvoren niz postavki u okviru festivala „Grad“. Izložbe koje će biti predstavljene propituju bosanskohercegovačku historiju i otvaraju dijalog o identitetu i sjećanju.

Izložba „Sarajevski ratni plakati: otpor ratu“ je sačinjena od plakata nastalih za vrijeme opsade Sarajeva koje je historičarka umjetnosti i muzejska savjetnica Nermina Zildžo prikupljala. Plakati su, kao dio kolekcije, predstavljeni u Americi i Francuskoj. Kolekcija će u budućnosti biti dijelom stalne postavke „Opkoljeno Sarajevo“ Historijskog muzeja BiH. Izložba pokazuje specifičnosti sarajevskog ratnog plakata kao sredstva otpora ratu i destrukciji. Plakate je pravila dizajnerska grupa Trio, dok je autor fotografija Milomir Kovačević Strašni.

U okviru festivala će biti predstavljene fotografije Kemala Hadžića iz arhiva Međunarodnog centra za mir. Fotografije pokazuju arhitekturu Sarajeva za vrijeme opsade. Pored toga, u muzejskom prostoru će biti predstavljena izložbe „Tačka ne/mira“, koju čine materijali Međunarodnog centra za mir  nastajali u toku opsade – materijali proizvedeni u improviziranim štamparijama i na već upotrijebljenim papirima (mapama Jugoslavije).

Treći segment izložbe čine radovi savremenih umjetnika: Addisa Eliasa Fejzića i Nelise Baždar. Kipar Addis Elias Fejzić će predstaviti video radove nastale u okviru njegovor umjetničkog istraživanja umjetnosti stećka, rad „Bosanskohercegovačka trijumfalna kapija“, te video rad „Dante u BiH“. Nelisa Baždar će predstaviti Triptih (Zora; Čišćenje; Tri gracije).

Na otvorenju će se obratiti autori postavki. Otvorenje će se održavati u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »