Guerrila, put oko svijeta i muzikalni filmovi – Drugi dan na 11. Pravo Ljudski Film Festivalu

Filmom Those Shocking Shaking Days, autorice Selme Doborac sinoć je zvanično je otvoren 11. Pravo Ljudski Film Festival. Publika je nakon sinoćnje projekcije u kinu Meeting Point imala priliku da upozna autoricu i učestvuje u otvorenoj diskusiji o filmu.

Program re:versus na 11. izdanju u 22h otvorio je talijanski film Požar na moru autora Gianfranca Rosija.

Drugi dan festivala obilježiti otvaranje posebnog programa Ove je kuće izgradila velika želja. Ovaj program ujedno je mini-retrospektiva rada velike francuske redateljice Chantal Akerman, kao i fiktivna prepiska njenih radova s radovima suvremenih autora i autorica čiji se filmovi na različite načine nose sa konceptom doma i pripadanja.

Program u Kinu Meeting Point s početkom u 22h otvara Akermanin film Tamo dole.

Imate li danas samo malo vremena za provesti pred platnom a potrebno vam je nešto potpuno drugačije –   drugi dan na Festivalu donosi prvi od tri bloka kratkih filmova.

Kao prvu projekciju 11. izdanja u galeriji Duplex 100m2 danas publiku čekaju filmoski radovi iz Rusije, Indije, SAD-a i Austrije. Događaji u odaji od oblaka, Primjerena porodica u primjerenom domu, Tuga neće trajati vječno i Sljedstveno ispunjenje prahistorijske želje na programu su s početkom u 20h, i na svoj način zastupaju, i predstavnici su stvaralačke slobode kratkih filmova.

Da li ste ikada pogledali film u muzeju? U Ars Aeviju u 18h program Arts & Docs otvara Oleg i rijetke umjetnosti španskog autora Andres Duquea. Kasno popodne sa veličanstvenim, svemjenjajućim ruskim kompozitorom Olegom Karavaichukom u stvarnim i zamišljenim prostorima njegovog života obišao je brojne svjetske festivale, a u Sarajevo premijerno stiže kao intervencija u naročito prohladnom danu.

logopravoljudski

Takmičarski program extra muros svoje prve kandidate 11. izdanja predstavlja danas u Kinu Meeting Point, počevši od švedskog filma Nije krava na ledu i kurdskog filma Đulistan, zemlja ruža. Film koji u 18h otvara program primjerak je ličnog dnevnika mladog autora iz Galicije koji, nakon svoje selidbe u Švedsku, kroz objektiv, pezaže i leksiku upoznaje svoje novo okruženje. Đulistan, zemlja ruža na programu je u 20h, a kroz različite petlje vremena i prostora prati misteriozno putvanje mlade žene iz Kanade u Kurdistan, gdje se pridružuje ženskom guerrila odredu.

Pred kraj radne sedmice, Pravo Ljudski Film Festival podsjeća svoju publiku da zabilježe datume dokumentarnih jutara u galeriji Duplex 100m2, koja počinju već sutra u 11h, kao i sutrašnje otvaranje zaljubljenog, internacionalnog i agresivno kreativnog Zumiraj prava festivala za mlade u Art Kinu Kriterion.

Ulaz na sve projekcije na 11. Pravo Ljudski Film Festivalu je slobodan.

 Više o programu i programskim sadržajima saznajte na pravoljudski.org.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »