Gostovanje predstave “Za umrijet od smijeha” na sceni SARTR-a

Oni su puni mana. Oni su zahtjevni. Oni su teški.
Oni su antijunaci našeg doba.
Oni su mi kad zatvorimo oči.
Oni su odlučili poludjeti kako bismo mi shvatili da nismo normalni.
Dobrodošli u Hrvatsku 2132. godine!

U utorak, 27. februara u 20h na sceni Sarajevskog ratnog teatra u okviru programa Festivala Sarajevska Zima gostuje predstava „Za umrijet od smijeha“.

Dramski tekst Laughing Wild (Za umrijet od smijeha) nagrađivanog američkog dramskog pisca i glumca Christophera Duranga nastao je 1987. godine, a kao inspiracija mu je poslužio vlastiti stand up comedy nastup prerađen u dramu koja ironično i kritički progovara o američkom društvu kasnih osamdesetih godina prošloga vijeka.

Ova predstava nastala je u koprodukciji Teatra Rugantino i Kazališta Planet Art, koju je režirao Mario Kovač, a adaptirao Marko Torjanac. Radnja drame prenesena je u Hrvatsku, a sadržaji američkog društva, politike i kulture osamdesetih zamijenjeni su prepoznatljivim hrvatskim inačicama i kontekstom koji kritički progovaraju o Hrvatskoj danas.

Predstava također ima originalno i atraktivno žanrovsko određenje koje možemo nazvati SF-om: satiričkom fantazijom koja nam uz mnogo humora postavlja krajnje ozbiljna pitanja o našoj stvarnost iz zamišljene budućnosti.

Autor: Christopher Durang
Igraju: Gordana Gadžić i Marko Torjanac
Režija: Mario Kovač
Produkcija: Teatar Rugantino & Kazalište Planet art

“Predstava kroz humor postavlja krajnje ozbiljna pitanja o našoj mogućoj stvarnosti. Osim što iznosi na vidjelo snove i želje ‘malih ljudi’ predstava ukazuje na pitanje slobode življenja i djelovanja te slobode govora i umjetničkog izraza. Dakle to je predstava o slobodi.” – Nina Ožegović, T portal

Cijena ulaznica iznosi 10KM, a za učenike, studente i penzionere iznosi 5KM. Ulaznice se mogu rezervisati pozivom na 033 664 070 svaki radni dan od 10h do 16h.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »