Godišnja izložba likovnih radova AKCUS likovnog ateljea “Seljo”

Dana 06.09.2017. godine (18:00h) u prostorijama Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine će biti upriličena redovna godišnja izložba likovnih radova AKCUS likovnog ateljea “Seljo”.
U okviru AKCUS –a “Seljo”, likovni atelje djeluje of 1956. godine i kroz njega su prošle mnoge generacije. Svake godine redovno se održavaju jedna do dvije izložbe, često sa određenom tematikom. Ove godine tema su bili “konji”. Prezentacija ovogodišnjih radova biti će upriličena u prostorijama Historijskom muzeja Bosne i Hercegovine. Prilikom otvorenja izložbe upriličeno će biti potpisivanje sporazuma o suradnji AKCUS “Seljo” i Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.
AKCUS „Seljo“ je osnovan 1949. godine kao redovna članica Univerziteta u Sarajevu kako bi se studentima, i svima koji su to htjeli, na akademski način omogućilo iskazivanje talenata u oblasti kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, i do sada se afirmisao vrijednim i nesvakidašnjim umjetničkim rezultatima koji prevazilaze okvire standardnih amaterskih interesovanja i postignuća. Od osnutka pa do danas, kroz AKCUS „Seljo“ je prošlo više od 17 000 članova radeći u raznim ansamblima i sekcijama. Brojni su poznati operski umjetnici, dirigenti, majstori plesa i narodnih igara i pjesama, priznati književnici, afirmisani dramski umjetnici, ugledni muzičari i likovni umjetnici, naučni i estradni radnici, koji su počinjali svoje karijere u «Selji» .

U prijeratnom periodu, u skladu sa tadašnim vremenom, kulturni sadržaji su rasli i razvijali se, prema sopstvenim mogućnostima.
Posebno se ističe period osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je “Seljo” etablirao svoj imidž u zemlji i svijetu. Neki ansambli/sekcije su nastavili raditi i do ove 68. sezone, neki su prestajali, ali je kuća definitivno bila centralno mjesto kulturnog izražaja akademske populacije Sarajeva. U ratnom i poslijeratnom periodu “Seljo” nije prestajao raditi, doduše sa reduciranim kapacitetima i nemogućnošću putovanja – dio sekcija i ansambala se reorganizirao i nastavio raditi, koliko je to bilo moguće u opkoljenom Sarajevu. Potom nastupa period tranzicije, kada se uprava i članstvo reorganiziraju i postavljaju nove standarde u radu. Čak su se počeli postizati i uspjesi koji nisu bili mogući u ranijem periodu (atraktivnije inozemne turneje, gostovanja po razorenoj BiH, uspostavljanje i razvijanje regionalne saradnje, novi pristup pridobijanju članstva i njihovog umjetničkog i društvenog educiranja i razvoja, novi standardi produkcije programa, osiguravanje novih načina finansiranja, redefiniranje repeortoarske politike, i posebno, organiziranje jubilarnih koncerat i večeri “Selje” sa cjelokupnim ansamblima u najboljim koncertnim dvoranama u Sarajevu).

Trenutno je aktivno trinaest ansambala i sekcija:
Akademski ansambl narodnih igara i pjesama „Seljo“
Narodni orkestar „Seljo”
Akademsko pozotište „ART Club“
Plesni ansambl „Elenes“
Akademski mješoviti hor „Seljo“
Kamerni hor „Seljo”
Vokalni ansambl „Prijatelji“
Tamburaški orkestar „Seljo“
Mladi orkestar „Sevdah”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »