Gitarista Jure Cerkovnik na Muzičkoj akademiji UNSA

U sklopu decembarskog repertoara Koncertne sezone 2021/22, koji se ujedno realizuje pod okriljem Svečanih decembarskih dana UNSA, na Muzičkoj akademiji će biti održan koncert Jure Cerkovnika, jednog od najuspješnijih gitarista mlađe generacije, koji će nastupiti u subotu, 4. decembra 2021. godine, u 19 sati u  Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”. Cerkovnik će održati i dvodnevne majstorske radionice za studente Smjera za gitaru Muzičke akademije UNSA.

Program koncerta će uključiti Svitu u a molu, BWV 995 Johanna Sebastiana Bacha, Introdukciju i varijacije na Mozartovu temu op. 9, kompoziciju Fernanda Sora baziranu na ariji “Das klinget so herrlich” iz prvog čina opere “Čarobna frula”, kao i Nocturne “Rêverie”, op. 19 koji je komponovao Giulio Regondi, te Pet bagatela Williama Waltona.

Jure Cerkovnik (Slovenija, 1990) diplomirao je klasičnu gitaru 2013. godine na Univerzitetu za muziku i izvođačke umjetnosti u Beču u klasi istaknutog gitariste i pedagoga Alvara Pierrija, gdje je i magistrirao 2015. godine. Drugi magistarski studij u oblasti muzičke pedagogije nastavlja na Visokoj školi za umjetnost u Zürichu u klasi profesora Andersa Miolina, koji završava u junu 2017. godine, dok treći magistarski studij u domenu specijaliziranog koncertnog izvođaštva stiče na istoj akademiji 2019. godine, gdje je od 2016. angažovan kao asistent, od 2019. kao docent na programu PreCollege, te od 2021. kao zamjenik na poziciji profesora gitare.

Ovaj višestruko nagrađivani gitarista do sada je koncertirao u više zemalja svijeta, među kojima su Tajvan, Italija, Francuska, Švicarska, Njemačka, Austrija, Belgija, Danska, Češka, Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Slovenija, a iza njega su i dvije koncertne turneje u Japanu 2018. i 2019. godine. Nastupao je na brojnim festivalima poput Forum Wien, Zurich Guitar Days, Lucerne Guitar Festival, Vienna Guitar Festival, Postojna Guitar Week, Sarajevske večeri muzike (SVEM), Festival international de guitar classique de Nendaz, Rencontres Guitares de Bulle, Sarajevo International Guitar Festival, Acerra Guitar Meeting i dr, na kojima se redovno pojavljuje i u ulozi predavača na majstorskim radionicama. U februaru 2017. imao je svoj solistički debut u čuvenom Konzerthausu u Beču, a nastupao je i u Arnold Schoenberg Center Wien, Ehrbar Saal u Beču, Iwami Art Center u Shimane (Japan), Eufrazijevoj bazilici u Poreču, Narodnom pozorištu u Sarajevu, Slovenskoj filharmoniji, dvorcu Werdenberg. Među aktuelnim muzičkim saradnjama posebno se ističe niz koncerata održanih u Sloveniji u septembru 2021. sa baritonom Jakom Mihelačem, pjevačem berlinske Opere Unter den Linden, sa kojim priprema i CD obrada solo-pjesama slovenačkih kompozitora, te talijanskih baroknih arija.

Kao solist nastupao je sa Simfonijskim orkestrom Karlovy Vary, Vrhniškim simfonijskim orkestrom Simfonika (Slovenija), te sa Sarajevskom filharmonijom uz maestra Ralpha Kirchera iz Austrije. Više njegovih izvedbi snimljeno je za potrebe arhiva RTV Slovenije. Izvodi raznovrstan repertoar koji obuhvata gitaristička djela svih epoha, od renesanse i baroka, do savremene gitarističke literature 20. i 21. stoljeća. Njegov prvi CD “Palettes” objavljen je u decembru 2017. godine za diskografsku kuću Baros Records i predstavlja djela Poncea, Ourkouzounova, Rebaya i Bogdanovića.

Ulaz na koncert je besplatan. S obzirom na ograničenja uslovljena epidemiološkim mjerama, rezervacija mjesta je obavezna i moguće je izvršiti telefonom na: 062 102 569 (Tel/SMS/Viber/WhatsApp) ili e-mailom: koncertna.sezona@mas.unsa.ba .

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »