Fissarmonicameratta #2: Koncert povodom Internacionalnog dana harmonike

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu, na inicijativu Odsjeka za harmoniku, na čelu sa gosp. prof. dr. Belmom Sarančić i doc. Mr Azmir Halilović tradicionalno u Bosni i Hercegovini organizuje obilježavanje Međunarodnog dana harmonike, koje će se održati u ponedjeljak, 6. maja 2024. godine, u 18.00 sati u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Dana 6. maja 1829. godine Cyrill Demian, graditelj orgulja i klavira, predstavio je prvi prototip današnje harmonike komisiji za autorizaciju patenta u Beču. Odlukom UNESCO-a ovaj dan je 2009. godine proglašen Svjetskim danom harmonike.

Ove godine odsjek harmonike priredio je publici pravi muzički spektakl. Po rečima čuvenog Getea, koji je rekao da je “kamerna muzika razgovor ljudi obdarenih razumom”, klasična harmonika će na koncertu “Fissarmonicammeratta” stupiti na scenu kako bi komunicirala sa drugim, “starijim” klasičnim instrumentima. Ideja cijelog koncerta je slobodna umjetnička komunikacija kroz bendove koje su studenti dobrovoljno odabrali, vođeni prijateljskim i kolegijalnim poznanicima, te repertoarom koji su kreirali, vođeni vlastitim muzičkim afinitetima.

Tako će na bini nastupiti 9 različitih ansambala koji će predstaviti umjetnost muzičke komunikacije usne harmonike sa čak 9 različitih instrumenata. Stilski, harmonika će biti predstavljena u kamernim sastavima kroz muzičko putovanje od 19. veka, preko klasike 20. veka, do premijernog izvođenja dela savremene muzike. Po prvi put publici će se predstaviti kamerna grupa “MAS Piazzolla”, koja će izvesti najpoznatije komade pisane za “Piazzolla Quintet”.

Na repertoaru će se naći djela kompozitora kao što su B. Šehu, J. Tamulionis, F. Oberthaler, G. Hermosa, C. Saint-Saens, S. Voitenko, V. Monti, J. Coltrane, U. Schultheiss, A. Piazzolla .

Ulaz je besplatan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »