Film „Quo Vadis, Aida?“ rediteljice Jasmile Žbanić, odabran je u Glavni takmičarski program Venecija film festivala

Film „Quo Vadis, Aida?“ rediteljice Jasmile Žbanić, u produkciji Deblokade, odabran je u Glavni takmičarski program Venecija film festivala

Čast nam je da Vas možemo obavijestiti da je Igrani film „Quo vadis, Aida?“, bosanskohercegovačke scenaristice i rediteljice Jasmile Žbanić, u produkciji Deblokade iz Sarajeva uvršten u glavni, takmičarski program 77. Venecija Film Festivala i takmičit će sa 20 filmova iz cijelog svijeta za glavnu nagradu Festivala „Zlatni Lav“.

Ovo predstavlja veliki uspjeh, pogotovo imajući u vidu da se radi se o najstarijem i jednom od tri najvažnija filmska festivala na svijetu.

Ovogodišnji festival će biti održan u periodu od 02. do 12. septembra.

Predsjednica žirija je proslavljena glumica Cate Blanchett.
Među dosadašnjim učesnicima festivala nalaze se imena najprestižnijih svjetskih autora koji su obilježili istoriju svjetske kinematografije: Renoira, Kurosawe, Laurence Oliviera, Rosselinija, Tarkovskog, Antononija, Viscontija, Bunuela, Wim Wendersa, Godarda, Ang Lee, Sofia Copole, Guliermo del Tora i dr.

Prošlogodišnji dobitnik nagrade „Zlatni Lav“ je film „Joker“reditelja Todda Phillipsa.

SINOPSIS FILMA
Bosna, ljeto 1995
Aida radi kao prevoditeljica u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a. Kada srpska vojska uđe u grad, trideset hiljada stanovnika Srebrenice, među kojima je i Aidina porodica, traži spas u bazi UN-a. Ubjeđena je da su barem oni, koji su ušli u bazu, sigurni.

“Biti izabran na Venecijanski filmski festival je za nas velika nagrada. Venecijanski festival, kao jedan od najvažnijih svjetskih filmskih događaja će omogućiti da film gleda veliki broj ljudi, a to je upravo ono što smo željeli. Nadamo se da će i u regiji film izazvati veću empatiju i bolje razumijevanje među ljudima. Želim da se zahvalim ekipi koja je radila pod teškim uslovima dajući svoj maksimum – zatim ljudima koji su vjerovali u film i kada mnogi nisu, a posebno onima koji su film podržali. Želim da se zahvalim i našim porodicama koje su pet godina trpile stres i nestabilnosti koje je rad na ovom filmu donosio. Film je posvećen ženama Srebrenice i njihovim ubijenim sinovima, muževima, braći, rođacima, komšijama…njih 8.372.” – rekla je Jasmila Žbanić

EKIPA FILMA
Glavne uloge tumače Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh,  Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Boris Ler , Dino Bajrović i dr.

Autorsku ekipu čine Christine A. Maier (direktorica fotografije), Hannes Salat (dizajner produkcije), Małgorzata Karpiuk i Ellen Lens (kostimografkinje), Michaela Prayer (majstorica maske), Jarosław Kamiński (montažer), Igor Čamo (dizajner zvuka), Antoni Komasa-Lazarkiewicz (kompozitor).

Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada, BiH).

Film je realizovan  u koprodukciji sa Coop99 (Austrija),  Digital Cube (Rumunija) , N279 Productions  (Holandija),  Razor Film  (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) I Torden Film (Norveška).

Pored Radio Televizije Bosne i Hercegovine koja je jedini partner iz regije, u realizaciju filma su uključeni i Turska TRT, njemačko-francuska TV ARTE/ ZDF i austrijski ORF.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »