Film “Koji vam je ovo planet?” uvršten u selekciju 8. Viva Film Festivala

Premijerom dokumentarnog filma “To je Toma” o popularnom pjevaču Tomi Zdravkoviću, 1. decembra u Kinoteci BiH u Sarajevu bit će otvoren 8. VIVA meunarodni film festival ekološkog, turističkog, religijskog i omladinskog bh. filma, koji će trajati do 4. decembra.

U filmu reditelja Bobana Rajkovića prikazani su brojni snimci i fotografije koje su nastale tokom karijere ovog legedarnog pjevača narodne muzike.

U filmu o Tomi, između ostalih govore, supruga Gordana Zdravković, menadžer Sadik Paja Pašić, novinar i pisac knjige o Tomi Zdravkoviću Nikola Kankaraš,  muzičari Zoran Kalezić, Hasan Dudić,  glumice Tanja Bošković, Danica Maksimovć.

Istoga dana publika će se moći podsjetiti i grad prix ostvarenja VIVA film festivala, filma “Naše korijenje”,  francuskog reditelja Andrea Russela.

U okviru ovog izdanja Festivala sarajevskoj publici bit će prikazano 45 filmova iz 28 zemalja svijeta u kategorijama ekologija, religija, turizam i bh. omladinski film.

Na konkurs je ove godine prijavljeno 1.420 filmova, tako da je selektovano ukupno 12 sati kvalitetnog programa za ljubitelje dokumentarnog i kratkog metra, rekao je umjetnički direktor bh. reditelj Ratko Orozović.

U selekciji omladinski film Viva festivala uvršten je i film “Koji vam je ovo planet?” produciran od strane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja u saradnji sa Udruženjem za Kulturnu i Medijsku Dekontaminaciju.

Film je autorski uradak štićenica i štićenika KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja a u kojem učestvuju i djeca migranti, Abulf ezl Hosseini, Safaa Almahi, koji su u trenutku snimanja boravila u BiH. Naslovnu ulogu odigrala je Kanita Mučišta dok ostale uloge igraju Misael Ibrahimović, Indira Osmanović, Amina Hašimović, Ajdin Osmanović kao i Mirza Tatarević.

U filmu se pojavljuje i bh reper Frenkie kao i bend Helem Nejse koji su i producirali pjesmu u filmu.

Radnja filma počinje kada djeca za lektiru dobiju knjigu kojom započinju putovanje. Putovanje na kojem stvaraju svoj svijet koji bi mogao biti i naš ako bi dozvolili da ga gledamo njihovim očima i iz njihove perspektive.

Film je na programu u subotu od 19 – 20 sati.

Sve projekcije bit će održane u Kinoteci BiH, ulaz je slobodan, a detaljan program sa satnicama projekcija može se pronaći na oficijalno portalu VIVA film festivala www.vivaba.com.

ZVANIČNI KATALOG VIVA FEST 2022
https://online.fliphtml5.com/geao/jhbp/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »