FESTIVAL SAVREMENE MUZIKE SONEMUS FEST 2017

U petak, 7.aprila 2017.  počinje festival savremene muzike SONEMUS FEST 2017.
U sobi ispunjenoj satovima, od koijh svaki otkucava vlastiti puls, mehaničko vrijeme transcendira u zvučni krajolik koji se giba poput površine  mora. Pažljivom slušaocu/posmatraču otvaraju se labirinti mašte ispunjeni ogledalima što zrcale neslućene, skrivene konture sobstva. DIS/C/LOC/K/ATION, igra riječi u kojoj se ukrštaju clock (engl. sat) i dislocation  (engl. izmještanje, premeštanje), označava nelinearno, “izmješteno” vrijeme, kakvo “pokazuju” naši unutarnji satovi oslobođeni stege mehaničke predodređenosti. U skladu sa programskim motom, kompozicije ovogodišnjeg festivala također su (svaka za sebe) precizno izrađeni mehanizmi, koje su njihovi stvaraoci, poput urara, podesili da čine nemoguću stvar: mjere nemjerljivo.

Festival se sastoji od tri koncerta. U petak, 7. aprila održati će se koncert švicarskog ansambla Pre-Art Soloists, na kojem će biti izvedena svjetska premijera najovijeg djela francusko-slovenačkog doajena muzičke Avangarde, Vinka Globokara (internacionalno najrenomiranijeg kompozitora s prostora bivše Jugoslavije), kao i kompozicije laureata međunarodnog takmičenja Pre-Art 2017 za mlade kompozitore sa prostora jugoistočne Evrope, Matka Brekala (Hrvatska), Deniz Nurhat (Turska) i Marijane Janevske (Makedonija). Na programu koncerta naći će se i djela švicarskih kompozitora Matthias Artera i Stefan Wirtha.
U subotu, 08. aprila nastupiti će Ansambl SONEMUS, koji će pod vodstvom dirigenta Ede Mičića predstaviti remek-djelo velikana savremene umetničke muzike Györgyja Ligetia, Kammerkonzert za 13 instrumenata, te kompoziciju koja se direktno referira na Ligetia, Music Box, mladoga njemačko-srbijanskog kompozitora,  Marka Nikodijevića.  Također, na ovome koncertu biti će izvedena i kompozicija bh.  kompozitora Ališera Sijarića, Noise Prevails, te Samuelom Beckettom inspirirana Plod on  Martina Jaggia.
Treći koncert, koji će se održati u nedelju 8. aprila i na kojem će nastupiti slovenački ansambl Neofonia pod vodstvom američkog dirigenta Stevena Loya, donosi svjetske premijere novih kompozicija istaknutog savremenog slovenačkog kompozitora Uroša Rojka, kao i kompozitorke Urške Pompe. Također, na koncertu će premijerno biti izvedena i kompozicija mlade bh. kompozitorke i flautistice, Hanan Hadžajlić. Pored ovoga svoju bh. premijeru imati će i veoma značajne kompozicije predstavnika tzv. francuske spektralne škole, Tiristan Muraila, kao i tragično rano preminulog Christophea Bertranda. Na programu će se naći i delo jednog od značanijih savremenih švicarskih kompozitora, Dietera Ammanna.
Svi koncerti održati će se  u koncertnoj sali Doma OSBiH (Zelenih Beretki 2, Sarajevo), s početkom u 19:30 sati, a ulaz na sve koncerte je slobodan.
Ansambli koji nastupaju na ovogodišnjem festivalu okupljaju izvanredne soliste i muzičare, koji mogu odgovoriti visokim zahtjevima i virtuozitetu kompozicija na programu. Posebno valja istaći veliki sastav Ansambla SONEMUS, koji pod rukovodstvom izvršne direktorice SONEMUSa i klarinetistice, Azre Ramić, uključuje i domaće mlade muzičare, spremne da se uhvate u koštac sa nekim od najkompleksnijih partitura današnjice.
Pored koncerata, ovogodišnji SONEMUS FEST ugošćuje i kompozitore Vinka Globokara, Marka Nikodijevića, Uršku Pumpe i Uroša Rojka, koji će 7., 8. i 9. aprila u ArtDepotu ArsAevia (Centar Skenderija, Dom mladih) s početkom u 10 sati ujutro održati javna predavanja o vlastitom stvaralaštvu, kao i radionice sa mladim kompozitorima – učesnicima ovogodišnjeg edukativnog programa SONEMUS FESTa.
Ovogodišnji SONEMUS FEST održava se u saradnji sa Muzičkom akademijom u Sarajevu, Sarajevskom Filharmonijom i Muzičkom produkcijom BHTa, a podržan je od Ministarstva kulture Kantona Sarajevo, Fondacije za muzičke scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, te niza međunarodnih sponzora poput: International Music & Art Foundation, Isabelle Zogheb Fondation, ProHelvetia, Schweizerische Interpretenstiftung, Ambasada Republike Slovenije, Ambasada Republike Njemačke i drugih.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »