FESTIVAL DJEČIJE UMJETNOSTI OD 2. DO 8. MAJA U SARAJEVU

Festival dječije umjetnosti (FEDU) održava se u Sarajevu od 2. do 8. maja na nekoliko lokacija (Trg Oslobođenja-Alija Izetbegović, Pozorište mladih, Centar za kulturu Sarajevo).

Festival dječije umjetnosti (FEDU) inače je prvi festival ove vrste u BiH i Regionu. Zamišljen je tako da bude spoj igre, edukacije, obrazovanja, prilika za afirmaciju knjige, književnosti uopće, teatra za djecu, muzike ali i ostalih vrijednosti koje iz toga proizilaze. U toku sedam dana trajanja festivala, kroz stalne dnevne aktivnosti, festivalski prostor bit će mjesto igre, druženja, učenja, promoviranja dramskog, literarnog i muzičkog stvaralaštva BiH i šire.

Festival je prilika afirmiranja umjetnosti i obrazovanja kroz igru i mnogobrojne programe, kao i prezentiranje novih dostignuća u oblasti teatra, lutkarstva,  glume, muzike, interaktivnih znanja…

Posebnost ovog festivala leži u tome da je potpuno profesionaliziran i da je takmičarskog karaktera. Odabrano je osam predstava za djecu i mlade iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH, zatim šest muzičkih horova koji se natječu na izabranu autorsku kompoziciju, a raspisan je i konkurs za najbolju savremenu bajku na koju je pristiglo do sada više od trideset prijava kompetentnih književnih imena iz BiH.

Nagrade su novčanog karaktera i dodjelit će se na ceremoniji zatvaranja.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Općine Stari Grad i Vlade Kantona Sarajevo tj. Ministarstva kulture i sporta KS.

Svečano otvorenje predviđeno je za utorak, 3. maja u Pozorištu mladih u 11 sati s predstavom Pozorišta lutaka iz Mostara “Kresivo” H. K. Andersen u režiji Slavča Malenova.

Festival je prilika da se udruženim kreativnim snagama odupremo banalizaciji programa za djecu i da našim najmlađim ponudimo samo najbolje a naše autore stimuliramo da pišu i stvaraju svoja djela za nove generacije. Za izbor najkvalitetnijih  zadužena su relevantna selektorska imena iz BiH.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Dodatne informacije potražite na www.fedu.ba

Roditelji dovedite svoju djecu na radost iz koje se uči.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »