Evropska turneja kreće iz Sarajeva!

Nakon izuzetnih kritika za njegov novi album ‘Dvojka’ u svjetskim medijima Damir Imamović kreće na turneju iz svoga rodnog Sarajeva kojem je posvetio prvi single sa novog albuma. Prvi koncert na turneji Sevdah Takht Damira Imamovića odsvirat će tako u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo petak 16. septembra 2016., sa početkom u 20:00. Ovim koncertom bend najavljuje seriju nastupa u BiH i inostranstvu u narednim mjesecima.

“Sarajevo podno Trebevića…”

Bosanskohercegovačka tradicionalna muzika posljednjih decenija doživjela je zvjezdanu recepciju u međunarodnim muzičkih krugovima zahvaljujući novoj generaciji sevdalija. Jedan od njihovih predvodnika, Damir Imamović, posljednjih mjeseci stalna je tema međunarodnih medija koji hvale njegov posljednji album. Izuzetne kritike stigle su iz britanskog Guardiana, Songlinesa, fRootsa, London Evening Standarda, a BBC Radio je Damiru i njegovom bendu posvetio dvije muzičke emisije.

Ni domaća recepcija nije izostala pa su pohvale za Damirov novi album i njegov sada već decenijski rad u sevdahu stizale i iz domaćih i regionalnih medija.

Posebnu pažnju izazvao je prvi single sa albuma, u potpunosti autorska pjesma oslonjena na sevdalijsku tradiciju, ali i na novi duh generacije koja kritički promatra svijet oko sebe. O Damirovom “Sarajevu”, Miljenko Jergović će tako u Jutarnjem listu napisati “…briljantni kara-orijentalni song, koji kao da je napisao Bertolt Brecht nakon dvadeset godina zatočeništva u nekoj armenskoj čajdžinici na Galati, gdje je sa skupinom čudaka i nastranih genija stvarao angažirani teatar za široke narodne mase i radnički proletarijat.”

Spremajući se za sarajevski koncert nakon dvogodišnje pauze, Damir Imamović osvrnuo na naslovnu pjesmu: “‘Sarajevo’ sam napisao u jednom dahu. To je ljubavna pjesma mom rodnom gradu i njegovoj metafizici. Oduvijek ga prati glas da je mjesto susreta Istoka i Zapada a mi koji u njemu živimo znamo da to nije uvijek idilična slika sa razglednice. Svi vole živjeti rezultate susretanja stotinu godina nakon što se ono desilo. Živjeti ga susretanje dok se ono dešava puno je stresnije i nesigurno je kako će se završiti. Zato je ‘Sarajevo’ sevdah o gradu kakav je on danas i nama kakvi smo danas.”

unnamed

Sarajevski koncert

Sevdah Takht Damira Imamovića na ovom koncertu će se po prvi put sarajevskoj publici predstaviti kao kvartet. Naime, od novog albuma bendu se, uz izuzete muzičare Nenada Kovačića (perkusije) i Ivana Mihajlovića (el. Bass), pridružila i Ivana Đurić, izvrsna sevdalijska violinistica iz Sarajeva.

Album “Dvojka” drugi je album Sevdah Takhta Damira Imamovića i Damirov ukupno šesti album od 2006. godine, a dolazi nakon trogodišnje diskografske pauze i donosi pregršt novih autorskih radova koji nastavljaju tradiciju sevdaha. Producirao ju je Chris Eckman, vizuelni identitet jo je dao Mirko Ilić a pojavila se u izdanju prestižnog Glitterbeat Recordsa.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »