Epski gitaristički projekat na Jazz Festu

Od kada je prošle godine snimio i objavio WORK, šestostruki CD sa kompletnim opusom jednog od najvažnijih američkih kompozitora prošlog stoljeća Theloniousa Monka, gitarista Miles Okazaki zavrijedio je poseban status na muzičkoj sceni.

Kritičari, čak i oni koji važe za nemilosrdne, obasuli su ovo izdanje pohvalama, ne samo jer je Okazaki prvi muzičar koji se usudio da ovaj muzički pothvat epskih razmjera snimi za solo instrument. U moru projekata posvećenih Monku, koji su preplavili scenu povodom stote obljetnice rođenja velikog kompozitora, Okazakijev album WORK se ističe ne samo po izuzetnim ocjenama kritike već i po tome što se radi o vanserijskom gitaristi što je u konačnici rezultiralo vanserijskim albumom i nevjerovatnom muzikom.

The New York Times je album Milesa Okazakija uvrstio među najbolja izdanja prošle godine, a album se našao na još najmanje 20 lista najboljih izdanja 2018. godine. Italijanski magazin Musica Jazz nazvao je ovog profesora gitare na univerzitetu u Michiganu “novim velikim inovatorom” a on će u novembru ove godine održati koncerte u nekim od najprestižnijih klubova, dvorana i festivala Evrope, poput Jazz Festa Berlin, festivala Jazzdor u Strasbourgu ili Jazz Festa u Sarajevu.

Koncerti ovog američkog gitariste publici nude “intimno, toplo, enigmatično, razigrano i nježno iskustvo” a bosanskohercegovačka premijera desit će se 8. novembra na koncertu u Domu policije. Ulaznice za koncert Milesa Okazakija važe i za koncert sjajne švicarske pjevačice Lucije Cadotsch i njen projekat “Speak Low”, a prodaju se u sistemu kupikartu.ba – online (uz proviziju banke) i na prodajnim mjestima širom Bosne i Hercegovine, i u Jazz Festu  (bez dodatne provizije).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »