Elipsis: Sarajevo i Bejrut – gradovi blizanci u umjetnosti i kulturi

Termin “gradovi blizanci” često se koristi kako bi se opisala dva grada koja dijele ne samo sličnosti u svojoj burnoj prošlosti, već i specifične okolnosti koje su ih oblikovale. Tako su i Sarajevo i Bejrut, dvije izvanredne metropole, dijelile sudbinu koja je ostavila dubok pečat na njihovim identitetima. Iako se nalaze na različitim kontinentima i imaju različite kulture i jezike, ovi gradovi podijelili su slične izazove i turbulentne događaje tokom svoje bogate prošlosti. Zbog toga nimalo ne čudi da su umjetnici Sarajeva i Bejruta pronašli put jedni do drugih, te prvi put u historiji saradnje ova dva grada kreirali Elipsis – zajedničku platformu posvećenu susretima u kojima dijele svoja životna iskustva oblikovana u multidisciplinarne umjetničke kreacije. Ideja za ovaj poduhvat rođena je kada je Rola Khayyat, cijenjena libanonska umjetnica gostovala u bosanskohercegovačkoj umjetničkoj rezidenciji KAMEN, čija je osnivačica Koštana Banović, bh. umjetnica koja već dugi niz godina živi i stvara u Utrechtu, Holandija.

Od 27. septembra do 1. oktobra 2023. godine, prvi domaćin ovoj platformi će biti Sarajevo, gdje će na 4 lokacije 14 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Bliskog Istoka i dijaspore spojiti svoje umjetničko stvaralaštvo i istražiti sličnosti i razlike, te na specifičan način, svojstven samo umjetnicima, analizirati teške trenutke prošlosti zbog kojih Sarajevo i Bejrut nazivaju “gradovima blizancima”.

“Naš program se fokusira na postojanje u stanju rušenja i ponovnog stvaranja, istražuje kapacitete saradnje u promišljanju mogućih budućnosti. Strukturiran je kroz razgovore, radionice, performanse i projekcije, a predlaže niz odgovora na stanje posljedica: oslobađanje, popravljanje, ponovno suočavanje, prepričavanje, reviziju, sjećanje, izmaštavanje, re-kreiranje – i to sve kroz različite medije, lokacije, temporalnosti i discipline. Raduje me što sam u Sarajevu, u svom rodnom gradu, što je uz mene moja draga kolegica iz Bejruta, sjajna umjetnica i kuratorica Rola Khayyat i što vas zajedno možemo pozvati na ovaj inauguralni petodnevni susret, koji će zasigurno biti značajan svim učenicima i istraživačima umjetnosti u BiH.” – izjavila je Koštana Banović, bh. umjetnica, kuratorica i jedna od osnivačica Elipsis platforme.

Značajnu podršku programu Elipsis dali su brojni lokalni umjetnici, kao i organizacije posvećene umjetničkom stvaralaštvu u Sarajevu i šire, među kojima su Historijski muzej BiH, Galerija Manifesto, Kuma International, VII Academy, Atelje Figure, artTrace i Kamen fondacije, na čijim će se adresama dogoditi većina planiranih susreta o kojima više informacija možete pronaći na web stranici ellipsis-project.com.

U svijetu umjetnosti, kreativnosti i dijaloga često se prelaze granice i stvaraju mostovi između različitih kultura i naroda. Upravo u duhu ovog principa, Elipsis poziva sve studente, umjetnike i zaljubljenike u umjetnost da ne propuste susrete koji predstavljaju historijsku saradnju prvenstveno između umjetnika iz Bosne i Hercegovine i Libanona, ali i dijaspore. Ovo je trenutak kada možemo učiti, spoznati, obogatiti svoja duhovna iskustva, te izgraditi nove mostove. Prva instalacija Elipsis projekta desiće se u Sarajevu, a već 2024. godine će doživjeti svoje drugo izdanje kada će grad domaćin biti Bejrut. Ne propustite priliku da budete dio ovog izvanrednog susreta Sarajeva i Bejruta, jer umjetnost nema ograničenja, a zajednička kreativnost može i hoće promijeniti svijet.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »