Dani evropskog filma u kino Meeting Point

U kinu Meeting Point u Sarajevu od 10. do 19. maja održat će se Dani evropskog filma u Bosni i Hercegovini – filmska revija zahvaljujući kojoj će publika imati priliku uživati u 11 evropskih filmova, uz besplatan ulaz na sve projekcije. 

Besplatne ulaznice se preuzimaju u kinu Meeting Point sat vremena prije početka projekcije.


PROGRAM:

10.05.2023. // 20:00

HLADNI SLUČAJ HAMMARSKJÖLD (Mads Brügger, 2019)

Danski režiser Mads Brügger i švedski privatni istražitelj Göran Björkdahl pokušavaju riješiti misterioznu smrt Daga Hammarskjölda. Kako se njihova istraga privodi kraju, otkrivaju zločin daleko gori od ubistva generalnog sekretara Ujedinjenih naroda.

Film predstavlja Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini.

11.05.2023. // 18:00

BESKRAJNO LJETO (Emilie Aussel, 2021)

Nerazdvojne Lise i Lola provode bezbrižno ljeto svog 18. rođendana zajedno sa prijateljima na plaži u mediteranskom gradu Marseilleu. Slaveći početak ostatka života, ubrzo shvate da ništa nije zauvijek kada se neko izgubi u vodi. Živjeti i voljeti sa 18 godina, potpuno se prepustiti ljetnjim čarima, iznenada izgubiti najboljeg prijatelja, shvatiti da ništa ne traje vječno, ponovo se roditi.

Film predstavljaju Francuska ambasada i Francuski Institut u Bosni i Hercegovini.

11.5.2023. // 20:00

RAMONA (Andrea Bagney, 2022)

Ramona je upoznala svog dečka u slučajnom susretu. Ubrzo saznaje da je on režiser filma za čiju glavnu ulogu se Ramona bori. To će je navesti da preispita sebe i svoj ugodni život sa dečkom.

Film predstavlja Ambasada Kraljevine Španije u Bosni i Hercegovini.

12.5.2023. // 20:00

DOPUNSKA NASTAVA (Ivan-Goran Vitez, 2019)

Nedavno razvedeni otac devetogodišnje djevojčice, bijesan što njegova ćerka ne može da provede rođendan sa njim, upada u njenu učionicu sa rođendanskom tortom i puškom. Slijedi talačka kriza, a gradonačelnik grada u kojem se radnja odvija pokušava iskoristiti situaciju da stekne prednost uoči izbora, ne prezajući ni pred čim. Sin jednog mladog policajca je u istom razredu, a prije nego što se radnja završi morat će da odgovori i na jedno pitanje.

Film predstavlja Hrvatsko Veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini.

13.5.2023. // 20:00

LUXEMBOURG, LUXEMBOURG (Antonio Lukich, 2022)

Kolja i Vasilij kreću u potragu za ocem nakon što saznaju da on umire u Luksemburgu. Otac ih je napustio dok su bili djeca. Kolja ga smatra herojem, dok Vasilij misli da je podlac.

Film predstavlja Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini.

14.5.2023. // 20:00

MIKADO (Emanuel Parvu, 2021)

Magda je dala svoju ogrlicu bolesnom djetetu. Njen otac je ubijeđen da laže, ali kada Magda dokaže svoju nevinost on nije u stanju da prizna da je pogriješio. Njihov odnos je narušen, a odluke iz prošlosti imaju nepovratne posljedice.

Film predstavlja Ambasada Rumunije u Bosni i Hercegovini.

15.5.2023. // 20:00

RUBIKON (Magdalena Lauritsch, 2022)

Nakon katastrofe na Zemlji planeta je prekrivena otrovnom maglom. Posada u svemirskoj stanici mora odlučiti hoće li riskirati živote kako bi se vratila kući i potražila preživjele ili će ostati bezbjedna u spasonosnom “sistemu simbioze algi” na svemirskoj stanici.

Film predstavljaju Austrijska ambasada i Austrijski kulturni forum u Bosni i Hercegovini.

16.5.2023. // 20:00

RABIYE KURNAZ VS. GEORGE W. BUSH (Andreas Dresen, 2022)

Očajna da pomogne svom sinu, Rabiye Kurnaz, domaćica i brižna majka iz Bremena, odlazi u policiju, obavještava vlasti i gotovo očajava zbog njihove nemoći, ali na kraju se, uprkos svim izgledima, događa nešto zaista izvanredno.

Film predstavlja Njemačka ambasada i Goethe-Institut u Bosni i Hercegovini.

17.05.2023. // 20:00

ZÁTOPEK (David Ondříček, 2021)

U jesen 1968. australijski rekorder u trčanju Ron Clarke dolazi u Prag, nadajući se da će mu njegov stari prijatelj i uzor Emil Zátopek, najpoznatiji češki sportista svih vremena, pomoći da prebrodi najveću krizu u karijeri.

Film predstavlja Ambasada Češke Republike u Bosni i Hercegovini.

18.5.2023. // 20:00

MOJ BRAT GANJA DINOSAURUSE (Stefano Cipani, 2019)

Jack je oduvijek želio malog brata s kojim bi se igrao, a kada se rodi roditelji mu kažu da je njegov brat Gio “posebno” dijete. Tada se Gio u mašti svog velikog brata pretvara u superheroja sa nevjerovatnim moćima, poput onih u njegovim stripovima. Međutim, vremenom Jack saznaje istinu: njegov brat ima Down sindrom…

Film predstavlja Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini.

19.5.2023. // 20:00

U TAJNOSTI (Zoltán Nagy, 2019)

Osamnaestogodišnji David je vodeći violinista u orkestru svog muzičkog konzervatorija. Njegov mentor i njihov dirigent Frigyes je Davidova očinska figura. Brucošica Nóri pridružuje se orkestru na kraju školske godine. Ona uživa u Frigyesovoj neograničenoj pažnji, što je čini nepopularnom među vršnjacima, ali David ubrzo saznaje da je sumnjivo blizak odnos četrnaestogodišnje djevojke s njihovim šezdesetogodišnjim dirigentom više nego što se čini.

Film predstavlja Ambasada Mađarske u Bosni i Hercegovini.

Program povodom obilježavanja Dana Evrope u Bosni i Hercegovini, organizuju Evropska unija u Bosni i Hercegovini u saradnji sa kulturnim institutima zemalja članica Evropske unije (EUNIC) i ambasadama zemalja članica Evropske unije u BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »