Da Vinci inspiracija za zvanični video ovogodišnjeg MESS-a

Kao neotuđivi dio Internacionalnog teatarskog festivala MESS je i njegov vizuelni identitet iza kojeg je već dvije decenije kreativni tim agencije FABRIKA iz Sarajeva. Ove godine inspiracija za plakat, kao i zvanični video bio je “Vitruvijev čovjek” ili “Univerzalni čovjek” Leonarda da Vinci-ja.

«Ovaj motiv često je citiran i reinterpretiran kroz savremenu umjetnost, upravo zato što se percepcija i pojam univerzalnog čovjeka mijenjao kroz vrijeme. “Savršeni” muškarac nije mjerilo svijeta, nego bilo koja osoba, bilo kakvog izgleda, bilo kojeg identiteta. Različitost je univerzalno mjerilo. Simbolom transrodnosti koji okružuje Čovjeka, MESS poručuje da je svako ono što osjeća da jeste i želi da bude i da je na društvu da prihvata sve različitosti koje ga svakako obogaćuju, a ne ugrožavaju nikoga, osim rigidnih pravila koja su krojena prema patrijarhalnim mjerama», objasnila je kreativni koncept koji stoji iza ovogodišnjeg vizuelnog identiteta Selma Spahić, umjetnička direktorica Festivala.

Spot je ujedno i posveta jednom od najvećih umjetnika ikada, koji je svojim radom rušio tadašnje društvene stereotipe. U isto vrijeme, tehnička “nesavršenost” spota je vrlo namjerna, te se igra sa poznatim subliminalnim porukama, koje publici ostaju urezane u nesvjesno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »