CPCD potpisao Memorandum o saradnji sa devet institucija kulture u KS

Predstavnici institucija kulture u Kantonu Sarajevo potpisali su na online sastanku Memorandum o saradnji sa Centrom za promociju civilnog društva (CPCD) s ciljem uspostavljanja dugoročne saradnje i jačanja kapaciteta institucija potrebnih za ubrzan razvoj kreativnih industrija u KS.

Memorandum o saradnji potpisan je u okviru CPCD-ovog projekta „Kreativne industrije u institucijama kulture u Kantonu Sarajevo“, čiji je finansijer Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Sastanku su prisustvovali predstavnici/e devet kantonalnih institucija kulture – Pozorišta mladih Sarajevo, Biblioteke Sarajeva, Kamernog teatra 55, Narodnog pozorišta Sarajevo, Sarajevskog ratnog teatra, Bosanskog kulturnog centra, Historijskog arhiva Sarajevo, Sarajevske filharmonije i MESS-a – te predstavnici/e Centra za promociju civilnog društva.

Direktorica CPCDa Aida Daguda izrazila je zadovoljstvo ostvarenjem saradnje CPCD-a sa institucijama kulture za koji vjeruje da predstavlja početak šire saradnje kulturnog i civilnog sektora u Bosni i Hercegovini.

„Potpisivanjem Memoranduma o saradnji, institucije kulture i CPCD pokazuju da dijele zajednički interes za intenzivnijom saradnjom u kreiranju boljih uslova i okruženja za ravoj kreativne industrije u Kantonu Sarajevo. Istinski vjerujem da civilno društvo može i treba odigrati značajnu ulogu u razvoju i afirmaciji Kantona Sarajevo kao dinamične i kulturno raznolike regije, te da je ovo samo početak jedne dugoročne saradnje na obostranu korist“, poručila je Daguda.

Očekivanja institucija kulture od saradnje, kao i samog projekta, bila su različita. Ipak, zajednička je nada da će ova saradnja rezultirati bržim razvojem kvalitetnijeg i stimulirajućeg okruženja za dalji razvoj institucija kulture koje se danas susreću sa raznim preprekama.

Centralna aktivnost projekta u okviru kojeg je Memorandum potpisan jeste edukacija rukovodstava i osoblja institucija kulture u Kantonu Sarajevo tokom koje će imati priliku poboljšati znanja i vještine iz oblasti menadžmenta i preduzetništva za 21. stoljeće u kreativnim industrijama, menadžmenta ljudskih potencijala, marketing menadžmenta i digitalnog marketinga i sličnim. Edukaciju će voditi profesori sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu te osobe sa praktičnim iskustvom u navedenim oblastima.

Osnovni cilj projekta „Kulturne i kreativne industrije u institucijama kulture u Katonu Sarajevo“ jeste kreiranje podržavajućeg okruženja za razvoj kreativne industrije u Kantonu Sarajevo kroz jačanje kapaciteta institucija kulture da budu aktivni akteri razvoja kreativnih industrija, što se nastoji upravo postići navedenom edukacijom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »