Četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije

Već četvrtu godinu zaredom vodeće regionalne filmske manifestacije ujedinjene u Festivalsku mrežu Jadranske regije zajednički dočekuju dolazak proljeća besplatnim filmskim programom Proljetnog izdanja, koji se održava od 11. do 21. aprila 2024. godine u kinima i online .

Uz istovremene kino projekcije u Sarajevu, Beogradu, Herceg Novom, Ljubljani i Zagrebu 11. aprila u 18 sati, proljetno izdanje otvara film “Luxembourg, Luxemburg” , prošlogodišnji dobitnik Jadranske nagrade publike, nagrade publike za najbolje film Festivalske mreže Jadranske regije. Film će biti besplatno prikazan u četvrtak, 11. aprila u 18 sati u kinu Meeting Point u Sarajevu.

Na online platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba od 12. do 21. aprila bit će prikazan prošlogodišnji pobjednik Zagreb Film Festivala “Kako se seksati” i važan ekološki dokumentarac o globalnom problemu plastike “Plastic Fantasy”.

Filmovi će biti dostupni besplatno OVDJE.

“Luksemburg, Luksemburg” je duhovit i oštar film o očevima i sinovima ukrajinskog reditelja Antionija Lukića. Ima mnogo lepih mesta za umiranje. Luksemburg nije među njima. Kada saznaju da im je otuđeni otac bolestan u Luksemburgu, braća blizanci Kolja i Vasja odlaze na put da se poslednji put oproste od njega. Hoće li čovjek kojeg pronađu biti loš momak kojeg pamte? Film je prikazan u programu Horizonti u Veneciji.

Pobjednički film 21. ZFF-a, “Kako se imati seks” britanske rediteljke Molly Manning Walker prati tinejdžerke Taru, Skye i Em dok planiraju najbolje ljeto ikada. U grčkom partijskom gradu Maliji nema ničega čega nema. Piće, klubovi, dobra muzika i pesme – sastojci za zabavu svih žurki su tu. Tara ima dvije misije, da se dobro provede i konačno seksa. Naime, ona je jedina u kompaniji koja to još nije uradila. Ova empatična i živahna priča o prijateljstvu, mladoj seksualnosti i punoljetnosti okrunjena je nagradom Certain View u Cannesu.

Film pogledajte OVDJE .

Dokumentarni film “Plastična fantazija” njemačkog reditelja Ise Willingera je film o globalnoj plastičnoj krizi i jedan od najvažnijih filmova protekle godine na temu ekologije. Susrećemo lobiste, naučnike i aktiviste dok pokušavaju da stanu na kraj katastrofalnoj proizvodnji plastike. Kružna proizvodnja, zeleno pranje, mikroplastika, emisije ugljika i klimatski rasizam samo su neke od tema o kojima se raspravlja u ovom zanimljivom i temeljito istraženom dokumentarnom filmu. “Plastična fantazija” dio je posebnog programa Mreže festivala jadranske regije Ecoscope koji je osmišljen s ciljem podizanja svijesti o očuvanju prirode i ekološkoj održivosti.

Film pogledajte OVDJE .

*** MREŽA FESTIVALA JADRANSKOG REGIJA

Proljetno izdanje je jedinstvena manifestacija koja okuplja vodeće regionalne festivale ujedinjene u Festivalsku mrežu Jadranske regije: Sarajevo Film Festival (BiH), Herceg Novi Film Festival (Crna Gora), Ljubljana Film Festival (Slovenija), Festival autorskog filma ( Srbija) i Zagreb Film Festival (Hrvatska).

*** BESPLATAN PROGRAM U PET ZEMALJA

Program je besplatan za sve gledaoce sa teritorija pet zemalja članica Mreže, uz prethodnu registraciju na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba . Mrežu festivala Adriatic regije podržavaju potprogram MEDIA programa Kreativna Evropa i Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »