Centralni događaj projekta prevencije ovisnosti „Ja biram…“

U petak, 13.12.2019. godine, Udruženje PROSLAVI OPORAVAK, organizovalo je u OŠ Edhem Mulabdić centralni događaj projekta prevencije ovisnosti „Ja biram…“, koji je podržan od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. Cilj projekta je bio da se promovišu zdravi načini življenja kod mladih, da se mlade osobe educiraju o problemu ovisnosti i načinima razvijanja pozitivnih strategija suočavanja sa pritiscima iz okoline, kao i da se ukaže na važnost negativnog stava spram upotrebe droge.

Na ovom događaju dodijeljene su nagrade za najbolje radove koji su pristigli na Konkurs za literarne radove, te je ujedno i promovisan Zbornik literarnih radova.

 Objavljivanjem Konkursa za literarne radove „Ja biram…“ željeli smo dati na važnosti kreativnom i literarnom izražavanju mladih, te učenike, u saradnji sa školama, potaknuti da se što veći broj prijavi sa svojim radom.

Na Konkurs, koji je bio otvoren od 16.09. do 15.11.2019. godine pristiglo je ukupno 128 radova, od čega je stručni žiri odabrao pobjednike te ukupno 47 radova koji su objavljeni u Zborniku radova. Pravo učešća su imali učenici 8. i 9. razreda osnovnih škola te 1. i 2. razreda srednjih škola.

Centralnom događaju je prisustvovalo oko stotinu učenika, sa svojim nastavnicima i roditeljima, iz cijele FBiH, te su uz prigodan program, učenicima čiji su radovi odabrani kao najbolji kao i učenicima čiji su radovi pohvaljeni od strane žirija, dodijeljene nagrade.

Sa ovim događajem ujedno smo obilježili i „Mjesec borbe protiv ovisnosti“, dodatno naglašavajući da se upotreba psihoaktivnih supstanci kao i razvijanje ovisnosti može i mora prevenirati.

Radovi koji su nagrađeni, u četiri kategorije, su:

 Osnovna škola pjesma – Amina Kukrica, 9. razred, Četvrta osnovna škola Mostar

Osnovna škola priča – Adna Bečić, 9. razred, OŠ Vrhpolje Sanski Most

Srednja škola pjesma – Belma Kahrimanović, 2. razred, Gimnazija Sanski Most

Srednja škola priča – Nejra Mrkonjić, 1. razred, Mješovita srednja škola Banovići

Posebna pohvala žirija:

 Sara Džiho, 8. razred, OŠ Zalik Mostar

Ahmed Halilbašić, 8. razred, Prva osnovna škola Živinice

Ajna Kotorić, 2. razred, Gimnazija Musa Ćazim Ćatić Tešanj

Mirnes Omerović, Prva bošnjačka gimnazija Sarajevo

Benjamin Mahmutović, Prva bošnjačka gimnazija Sarajevo

Zahvaljujemo se FMON i svim školama sa područja FBiH, kao i svim učenicima, roditeljima i nastavnicima koji su podržali ovaj projekat.

*Udruženje PROSLAVI OPORAVAK je nevladina organizacija osnovana 2008. godine od strane oporavljenih ovisnika, koji su prepoznali važnost resocijalizacije u kompleksnom procesu oporavka od ovisnosti i započeli programe u koje su se uključivale osobe koje su izlazile iz rehabilitacijskih centara. Programi rada u Udruženju PROSLAVI OPORAVAK obuhvataju rad na motivaciji za odlazak na liječenje, resocijalizaciju te socijalnu reintegraciju. Također, u okviru savjetovališta za problematiku zloupotrebe droga razvijen je i program rane intervencije za mlade, gdje se zajednički sa mladim osobama i njihovim porodicama radi na prevenciji razvoja ovisnosti. Besplatni telefonski broj za pomoć osobama pogođenim problemom ovisnosti je 0800 28 000.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »