Centar za životnu sredinu: 20 godina borbe za prirodu i ljude

Centar za životnu sredinu je u subotu Muzeju Republike Srpske u Banjaluci proslavio 20 godina rada.  Povodom dvije decenije postojanja, dodjeljene su nagrade za najbolje vizuelno rješenje na temu ovog jubileja i uručene su zahvalnice organizacijama, institucijama, medijima i firmama koje su podržavale Centar u proteklom radu.

Brojnim prijateljima i partnerima Centra koji su se okupili na proslavi, predstavljen je film i publikacija o radu udruženja.

Na konkursu za najbolje vizuelno rješenja povodom 20 godina postojanja, prvu nagradu dobio je Vuk Stupar, za rad koji predstavlja  ljudsko srce  i godove drveta.

“Unutar srca se nalazi tačno 20 godova onoliko koliko se godina i proslavlja. Izabrao sam zelenu boju jer ona predstavlja prirodu kao i rast, napredak, nadu i zdravlje. Godovi takođe asociraju na veliki broj posječenih stabala što bi trebalo da nam ukaže da vodimo malo veću brigu o prirodi”, obraložio je Vuk svoje idejno rješenje.

Ovaj rad će biti primijenjen na promotivne materijale Centra za životnu sredinu i nagrađen je sa 200 KM.

Drugu nagradu osvojio osvojo je Nikola Morača. Njegov rad predstavlja broj 20 dopunjen simboličnim elementima prirode. Rad je nagrađen sa 100 KM.

Treća nagrada je dodijeljena Dragani Babić za ilustraciju kojom je, kako je objasnila, pokušala da predstavi čistu prirodu gdje bi svi trebali imati podjednak prostor i slobodu, bez zloupotrebe istog. Rad je nagrađen sa 50 KM.

Zahvalnice za podrušku djelovanju Centra za životnu sredinu uručene su: Arhus centru Sarajevo, Eko timu Sarajevo, Centru za ekologiju i energiju Tuzla, Eko Gotuši, Eko elementu Bugojno, Eko forumu Zenica, Eko putu Bijeljina, Greenways-u, Zelenoj akciji iz Hrvatske, Friends of the Earth Europe, Friends of the Earth International, Helsinškom parlamentu građana, medijima BUKA i Impuls, Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS, Nacionalnom parku Sutjeska, Nacionalnom parku Kozara, Elektro timu, CSK printu, Supermarketu doo – NextBike, Heinrich Böll Stiftungu i organizaciji CCFD-Terre Solidaire.

Takođe su posthumno uručene dvije zahvalnice zaslužnim pojedincima: Mirjani Tešanović i Draganu Mihajlović – Mihu.

Udruženje građana Centar za životnu sredinu, tokom posljednje dvije decenije, pozicioniralo se na mjesto vodećeg udruženja koje se bavi pitanjima životne sredine u Bosni i Hercegovini. Danas je Centar za životnu sredinu prepoznat kao organizacija koja na argumentovan i aktivan način utiče na relevantne javne politike, podiže javnu svijest o pitanjima životne sredine te ostvaruje konstruktivnu saradnju sa drugim udruženjima, mrežama, institucijama, međunarodnim organizacijama i pojedincima.

Sve je počelo 1998. godine kada se grupa studenata biologije, geografije i turizmologije banjalučkog Prirodnomatematičkog fakulteta okupila i odlučila da registruje udruženje građana pod nazivom Mladi istraživači Banjaluke.

Cilj osnivanja Mladih istraživača Banjaluke je bila želja osnivača da unaprijede kako svoje studije i znanje koje su sticali na fakultetu tako i da daju doprinos naučnim istraživanjima, te da podignu svijest ljudi o potrebi zaštite životne sredine u Banjaluci, Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Osnivačka skupština sa 30 učesnika održana je 9. juna 1999. godine dok Mladi istraživači Banjaluke zvanično postoje od 8. jula 1999.

Organizacija, koja je počela kao udruženje koje se primarno bavi naučno-istraživačkim radom i na taj način doprinosi oblasti životne sredine, vremenom je rasla, a rastao je i njen uticaj, ne samo na lokalnom, već i na državnom nivou. Prostorije fakulteta postaju premalene za aktivan rad, pa se organizacija 2004. godine seli u novu kancelariju.

Mladi istraživači vremenom počinju da shvataju da zagovaranja i politike u oblasti životne sredine mogu dovesti mnogo više do promjena u unapređenju životne sredine, te se kroz aktivnosti i ciljeve mijenja i vizija udruženja. Godine 2005. ove promjene dovode i do preimenovanja udruženja i Mladi istraživači Banjaluke postaju Centar za životnu sredinu. Od tada, kako to opisuju članovi organizacije, počinje jedna nova era.

Više detalja o borbama, inicijativama i uspjesima Centra, možete saznati u publikaciji  koja je objavljena povodom ovog jubileja, kao i u kratkom filmu “Prvih 20 godina borbe za prirodu i ljude”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »