BIBLIOTEKA SARAJEVA OD DANAS POZAJMLJUJE I ELEKTRONSKE ČITAČE KNJIGA

Posudba elektronskih čitača knjiga je nova usluga u Biblioteci Sarajeva koja će odgovoriti zahtjevima dolazeće generacije korisnika, privrženih novim, digitalnim tehnologijama i formama savremenog doba.

Idući ukorak sa zahtjevima vremena, JU Biblioteka Sarajeva uvodi novu uslugu za svoje sve brojnije članove. Naime, nabavkom AMAZON KINDLE elektronskih čitača knjiga, i to najnovijeg modela (6” 8th Generation 2016), stvoreni su uslovi za njihovo pozajmljivanje korisnicima, što čini dostupnim čitanje elektronskih knjiga najprije sa namjenskih digitalnih platformi, prvenstveno Amazona i sličnih komercijalnih platformi, kao i drugih web stranica koje nude besplatan pristup e-knjigama.
Da bi u Biblioteci Sarajeva, uz posudbu e-čitača, bila moguća i posudba elektronske knjige, zbirke ili čak čitave kolekcije e-knjiga, što bi svakako bio pionirski korak za bh. biblioteke, bitan preduslov je veći angažman bh. izdavačkih kuća u razvoju elektronskog izdavaštva na našim prostorima, ali i dalji razvoj bibliotečke informacijske infrastrukture koja bi trebala omogućiti jednostavno upravljanje ovim digitalnim resursima. Sve to je neophodno kako bi se optimalno zadovoljila očekivanja i potrebe nove generacije korisnika biblioteke u vremenu informatičko-tehnološke revolucije.
Osim što knjige čini neuporedivo pristupačnijim, e-čitač ima i brojne druge prednosti: može sadržavati i po nekoliko hiljada knjiga, praktičan je za nošenje, ima mogućnost pretvaranja teksta u govor, koristi tehnologiju e-papira koja imitira doživljaj tinte na ekranu, omogućava čitanje na dnevnom svjetlom i nema refleksije na ekranu, olakšava čitanje s obzirom da je veličina slova prilagodljiva, te štite vid i manje zamara oči i u odnosu na klasične knjige.
Usluga pozajmljivanja e-čitača će se od danas pružati u Centralnom odjeljenju (ul. Mis Irbina 4), Odjeljenju “Mak” (ul. Alipašina 6), Odjeljenju “Ćumurija” (ul. Ćumurija 2), kao i u čitaonici Centralnog odjeljenja. Korisnici će e-čitače iznajmljivati kao i knjige, na vremenski period od 15 dana.
Nova usluga JU Biblioteke Sarajeva neće se dodatno naplaćivati i obuhvaćena je dosadašnjom članarinom od 15 KM godišnje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »