BalkanTrafik! Festival u posjeti BiH

„Iako nas dijeli nekoliko hiljada kilometara, kroz muziku, film, stripove i umjetnost bliži smo jedni drugima više nego ikada. Ova država ima bogatu kulturu i ljude na koje treba biti ponosna i stoga mi je  bilo veoma bitno dovesti umjetnike i novinare iz Brisela da vas upoznaju“ rekao je Nicolas Wieers, producent festivala BalkanTrafik!, koji je sa grupom novinara i umjetnika iz Brisela doputovao u trodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Wieers je također i autor stripa „Putovanje na Balkan: Putem kulturnog naslijeđa“, koji na jedinstven način istražuje bogato kulturno naslijeđe regiona, a čija je promocija i izložba organizovana u EU info centru u Sarajevu.

Grupa novinara i umjetnika obišla je brojne kulturno-historijske objekte širom Sarajeva, uključujući i Vijećnicu koja je ponovo postala mjesto susreta, izložbi, kulturnih događaja i međukulturnog dijaloga zahvaljujući obnovi koju je podržala Evropska unija. Tokom obilaska Vijećnice s predstavnicima Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, gosti iz Brisela su imali priliku saznati o samom procesu rekonstrukcije kao i o značaju obnove i promocije kulturnog naslijeđa za Evropsku uniju.

Uprkos zahtjevnom programu, sastali su se s brojnim bh. umjetnicima, muzičarima i kulturnim djelatnicima, uključujući Sašu Lošića iz Plavog Orkestra, Branu Jakubovića iz Dubioze Kolektiva, Helem Nejse, Frenkija, Divanhanu, dizajnera Adnana Hajrulahovića HAAD-a i međunarodno priznatog vizuelnog umjetnika Rikarda Druškića, koji će ove godine učestvovati na festivalu Balkan Trafik! i oslikati mural u Briselu. U saradnji s Frenkijem i domaćim umjetnicima, organizovana su dva koncerta s Glorijom Boateng i Nephtys, belgijskim muzičarkama, u Sarajevu i u Srebrenici.

Posjeta je okončana koncertom u Srebrenici, organizovanim u saradnji sa organizacijom Srebrenica Waves, koji je srebreničkoj publici kao i gostima iz Brisela pružio jedinstveno iskustvo.  „Sarajevo je prelijep grad i publika nas je divno dočekala. Cijelo ovo iskustvo, posjeta Sarajevu i Srebrenici ostat će nam u pamćenju i bit će velika inspiracija za nas“, rekla je Gloria Boateng.

BalkanTrafik! Festival ove godine obilježava trinaest godina postojanja i nastojanja da približi Zapadni Balkan Evropskoj uniji kroz kulturu, strip, ples i film. Festival se organizuje u Briselu i Parizu i okuplja umjetnike iz regiona kako bi na jednom mjestu okupili različite zajednice i slavili jedinstvenu evropsku raznolikost.  

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »