Balkan dance project u SARTR'u

U četvrtak 20. Decembra u 20h,  na sceni Sarajevskog ratnog teatra odigraće se predstava “Balkan Danc Project Vol. 3”

BDP je međunarodni plesni projekat, koji egzistira još od 2013. godine, u koprodukciji plesne organizacije Tanzelarija (BiH)  Festivalom Velenje (Slovenija) i Institutom za umetničku igru (Srbija). Njegovi inicijatori su Igor Kirov, koreograf iz Makedonije, danas umjetnički direktor Baleta HNK Split, Aleksandar Saša Ilić, prvi solista Narodnog pozorišta u Beogradu i koreograf, te savremena plesačica i balerina Mojca Majcen iz Slovenije.  BDP je nastao sa idejom surađivanja i povezivanja mladih scenskih umetnika iz regiona, te promocije i razvoja modernog i savremenog baleta.

Projekat okuplja plesne umjetnike (koreografe i plesače) iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Srbije i  Bosne i Hercegovine koji su u periodu od dva mjeseca radili na pripremanju cjelovečernje plesne predstave sačinjene od tri različita dijela. Svaki dio je radio jedan od koreografa (Saša Ilić – Srbija, Ivana Hadžihasanović – BiH i Igor Kirov – Makedonija).

Triptih je sačinjen od jedinstvenih plesnih prijevoda izabranih literalnih prijedloga i umjetnički plesni poklon velikanima proze i pjesništva (Ivan Cankar, Aleksa Šantić i Ivo Andrić). Svim autorima i tvorcima  je od iznimne važnosti  promocija savremenog stvaralaštva, koje se temelji na bogatoj kulturnoj baštini i na taj način ih nanovo budi, čuva i oživljava.

Aleksandar Saša Ilić (SRB) je u sudjelovanju sa režiserom Aleksandrom Nikolićem (SRB) postavio djelo Ivana Cankarja „Sablazan u dolini Šentflorijanskoj“ u plesni oblik. Autori se prije svega bave istraživanjem zajednice kojoj pripadaju, te se usmjeravaju na negativne pojave tradicionalnih stupova društva, preispituju njihove  moralne i vrijednosne sudove, genezu njihovog uspjeha kao i njihov učinak na društvo. Autori su pretvorili ekskluzivnu slovensku temu u jedinstveni  prerez savremene umjetnosti.

Igor Kirov (MAK) se u svom koreografskom radu uglavnom vrti oko pjesmama popularnog pjesnika iz Mostara Alekse Šantića, koji je bio  inspiracija  i sevdalinkama, bosanskim narodnim pjesmama  Bosne i Hercegovine. Sevdalinka predstavlja jedinstveni muzički izražaj u Bosni i Hercegovini, koja ima dugu i bogatu tradiciju. Šantićeva Emina, Što te nema i druge ljubavne pjesme dodatno su oživjele u bogatoj koreografiji Igora Kirova.

Ivana Hadžihasanović (BiH),  kao glavni motiv svojega djela koristiti temu  prolaznosti života i ljudsku potragu za vječnosti, kroz koju na kraju neizbježno pronalazi svoj put. Tako je nobelovac Ivo Andrić kroz većinu svojih djela izravno ili neizravno dotakao prolaznosti života, a posebno u djelu „Znakovi pored puta“. Kroz prolaznost želi ostaviti svoj trag, ne želi biti zaboravljen. Svojim djelima i nasljedstvom želi nastaviti sa životom, bilo da su to jednostavni znakovi uz cestu, priče ili velika djela koja žive i nakon njegove smrti.

 • Učesnici projekta: Nataša Hajdarević – producent i project manager (Tanzelarija)
 • Ivana Hadžihasanović – asistent project managera i koreograf (Tanzelarija)
 • Svea Thalia Ćatić – PR, asistent koreografa, balet majstor i baletsni pedagog (Tanzelarija)
 • Igor Kirov – Koreograf (Makedonija)
 • Aleksandar Ilić – Koreograf (Srbija)
 • Ema Janković – plesačica (Hrvatska)
 • Mojca Majcen – plesačica (Slovenija)
 • Zulejha Kečo – plesačica (BiH)
 • Jakša Filipovac – plesač (Srbija)
 • Branko Mitrović – plesač (BiH)
 • Luka Živković – plesač (Srbija)

Cijena ulaznica za predstave  iznosi 10KM, a rezervacije se mogu obaviti pozivom na 033 664 070 ili slanjem poruke u inbox Fb. page-a https://www.facebook.com/sartr1992/. Omogućen je popust za studente i penzionere.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »