AUDIO REPORTAŽA s MEDIA REGATE

Boris Čović i Denis Gigo Hadžić predstavljali su eFM radio na ovogodišnjoj Neretva Media Regati u Konjicu. Prema njihovim riječima uživali su u ljepotama Neretve ali i dobroj organizaciji i druženju. Poslušajte njihovu audio reportažu koja to i potvrđuje.

[track id=”530”]

Prva Neretva Media Regata održana je u Konjicu od 03. do 04. Juna 2016. godine. Razlaganjem sintagme na proste faktore, možemo zaključiti kako Media Regata podrazumijeva takmičenje medija, odnosno novinara, u spustu rijekom Neretvom, koristeći rafting čamac uz asistenciju profesionalnog skipera. Relacija spusta je Džajića Buk – Stara Ćuprija Konjic, a posadu čamca čine po dva novinara iz tri medija, odnosno šest veslača i veslačica u svakom čamcu.

Ukupno sedam čamaca i preko 20 medija učestvovalo je u spustu Neretvom, a više od 35 medija bilo je partner projekta. Pored regate učesnici su posjetili i Titov Bunker u Konjicu, koji se nalazi nedaleko od Džajića Buka.

Cilj ove regate jeste promocija Konjica kao destinacije za strane i domaće turiste, te u krajnjem cilju poribljavanje rijeke Neretve koje će biti osigurano iz fonda nagrada i sponzorskih paketa, kao i čišćenje korita i kanjona rijeke Neretve.

Ideja je nastala sredinom 2015. godine kao odgovor na potrebe vezane za zaštitu ovog prirodnog područja i ponovno poribljavanje domaćim vrstama ribe koje su skoro istrijebljene iz rijeke Neretve. Organizacija „Zelena Rijeka“, organizator Neretva MEDIA Regate, cilja da skrene pažnju javnosti na trenutno stanje rijeke, aktivnosti koje se dešavaju na ovom području, te eventualna poboljšanja u zaštiti flore i faune.

Samra Čomor, projektna koordinatorica u udruženju kaže kako su zadovoljni odazivom medija i organizacijom događaja i da im je drago što su mediji pokazali interesovanje da izvještavaju o Konjicu, Neretvi, regati i promoviraju turizam i bogatstva u lokalnim zajednicama. Nadaju se i ponavljanju događaja naredne godine.

Ekipa eFM radija učestvovala je u regati i priprema za vas radio reportažu koju ćete moći čuti uskoro. Pohvalit ćemo se na kraju i petim osvojenim mjestom i nijednim nepogođenim kamenom tokom cijelog spusta. Kolege sa čamca bili su novinari Federalne Televizije i Hema TV.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »