ASU BiH poziva na učešće u socijalnom danu

Asocijacija srednjoškolaca u BiH u oktobru 2017.godine organizuje Socijalni dan kao vid praktičnog iskustva za veliki broj srednjoškolaca iz preko 58 lokalnih zajednica u BiH. Socijalni dan je dan kada srednjoškolci svoje školske klupe zamijene radnim mjestima, a  novac koji se prikupi na ovaj način se koristi za finansiranje omladinskih projekata širom BiH.

Petnaest većih gradova Bosne i Hercegovine su nositelji projekta, a u projekat će se, izuzev 15 gradova nositelja, imati priliku uključiti i srednjoškolci iz više od 35 lokalnih zajednica širom BiH. U prethodno organizovanom Socijalnom danu  uspjeli smo prikupiti  8.000,00 KM koje smo putem javnog poziva dodijeli srednjoškolcima širom BiH za realizaciju lokalnih omladinskih inicijativa u 2017. godini.

Obraćamo vam se sa nadom da ćete prepoznati važnost ovog projekta za srednjoškolce u BiH i isti podržati u okviru vaših mogućnosti.

Pomenuta podrška bi se ogledala, prije svega, u radnim mjestima za srednjoškolce gdje bi jedan radni dan proveli u vašoj kompaniji kako bi stekli praktična iskustva, a vi biste dogovoreni iznos dnevnice uplatili u fond Socijalnog dana 2017.

Spremni smo, u terminu koji vama odgovara, da održimo sastanak u kojem bismo detaljnije predstavili projekat, te opravdali vašu eventualnu podršku. Sve kompanije i srednjoškolci koji žele učestvovati se jave na asubih@yahoo.com ili na broj 033/205-850

 

 

SOCIJALNI DAN

Ko smo mi?

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca u zemlji i okuplja sve mlade koji pohađaju srednju školu na prostoru BiH.

ASuBiH je osnovana 04.11.2007. godine na Osnivačkoj generalnoj skupštini u Sarajevu podrškom preko 250 srednjoškolaca, predstavnika svojih srednjih škola iz cijele Bosne i Hercegovine. Inicijativu za osnivanje ovakve organizacije pored samih srednjoškolaca je pokrenula njemačka fondacija Schuler Helfen Leben (SHL) koja je i dugogodišnji sponzor i pokrovitelj svih projekata ASuBiH-a.

Šta je to Socijalni dan?

 

Socijalni danje projekat koji provode mnoge Omladinske organizacije u Evropi kao što je Italija, Njemačka, Danska, Srbija, Belgija, Norveška i sl. Jedan dan u godini srednjoškolci zamjene svoje školske klupe za radna mjesta, a novac koji zarade doniraju najčešće u svrhe financiranja projekata za mlade u nerazvijenim zemljama, zemljama tranzicije ili kao što je slučaj sa Srbijom, u svojim lokalnim zajednicama.

Schuler Helfen Leben i Socijalni dan

 

Od osnivanja ASuBiH-a jedini stalni donator organizacije je bila fondacija Schuler Helfen Leben. SHL-ova priča započinje 1993. godine kada su njemački učenici sasvim spontano pokrenuli akciju pomoći svojim vršnjacima u tada ratom zahvaćenoj Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. U početku su organizirali akcije prikupljanja pomoći i omogućili kupovinu školskog pribora i obnovu preko 70 vrtića i škola. Pokazujući primjerom da mladi, pametni i kreativni ljudi mogu promijeniti svijet, 1998. godine pokreću jednu veoma originalnu akciju pod nazivom „Socijalni dan“. Na jedan dan njemački učenici mijenjaju svoje školske klupe za radna mjesta, a zarađene dnevnice doniraju Schüler Helfen Lebenu. Na prvom „Socijalnom danu“ učenici su zaradili 1,8 milijuna njemačkih maraka.

Kako bi uspješno organizirali „Socijalni dan“, SHL-ovi volonteri odlaze u škole diljem Njemačke, te prezentiraju situaciju mladih u BiH i dosadašnje rezultate SHL-a, kako bi motivirali srednjoškolce da sudjeluju u „Socijalnom danu“.

Iz godine u godinu odaziv srednjoškolaca raste, i upravo ti mladi čine glavne financijere i donositelje odluka u Fondaciji, kao njezina pokretačka snaga. Novac prikupljen ovim akcijama SHL-u je omogućio ostvarenje mnogobrojnih dugoročnih i kratkoročnih projekata u gotovo svim zemljama Balkana.

  Inspirisani pričom zahvaljujući kojoj ASuBiH danas postoji, odlučili smo da i sami pokrenemo Socijalni dan i na taj način pružimo priliku našim srednjoškolcima da osjete klimu radnog prostora i uz to omoguće sebi i svojim vršnjacima da realiziraju svoje ideje.

ASuBiH Socijalni Dan 

 

Zašto radimo Socijalni Dan? ASuBiH je napokon dobio priliku da ostvari svoj dugogodišnji cilj i financijski podrži lokalnu zajednicu i svoje timove. Odabrali smo 10 gradova nositelja : Cazin, Sarajevo, Mostar, Banja Luka, Posušje, Tuzla, Zenica, Tešanj, Goražde i Brčko. Svi ostali lokalni timovi mogu učestvovati u projektu i dobiti podršku Upravnog Odbora i Alumni grupe.

Na sastanku u Sarajevu ćemo zajedno sa našim članovima kreirati prvi ASuBiH fond i osmisliti način raspodjele novčanih sredstava kojima će ASuBiH podržati projekte u lokalnim zajednicama.

 Učenici i SD

Učestvujući u Socijalnom danu, srednjoškolci će dobiti priliku da osjete klimu radnog prostora i vide kako je provesti 8 sati na radnom mjestu. Svojim angažmanom mogu pomoći sebi pri odabiru budućeg zanimanja i istovremeno pomoći vršnjacima da realizuju svoje ideje.

Škola i Socijalni Dan

Škole koje podrže Socijalni Dan i postanu naši partneri će pružiti priliku svojim učenicima da iskuse praktičnu nastavu koja im je zbog neadekvatnog obrazovnog sistema onemogućena.

Kompanije i SD 

Kompanije koje otvore svoja vrata srednjoškolcima na jedan dan će dobiti priliku da istovremeno ulažu u svoju lokalnu zajednicu i mlade ljude svog grada koji su snaga i moć našeg društva.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »