Akcija posvećena zaštiti rijeka 14. jula u Sarajevu

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine organizuje akciju posvećenu našim rijekama i ljudima koji se bore za njihovo očuvanje u nedjelju,14. jula u Sarajevu (Trg Oslobođenja – Alija Izetbegović od 12.00 do 14.00 časova).

Akcija se organizuje u okviru kampanje “Sačuvajmo plavo srce Evrope” koja se bori za zaštitu rijeka Balkana i dio je niza akcija koje će se održati širom Balkana u periodu od 6. do 16. jula pod sloganom „Our rivers: No DAMage!“ (više informacija: https://www.balkanrivers.net/en/action-weeks).

Cunamijem hidroenergetskih projekata pogođeno je na hiljade ljudi na Balkanu. Ako bi se svi ovi projekti realizovali, veliki broj građana bi izgubilo svoje domove, obradivu zemlju, vodu za piće i navodnjavanje i prirodu koju su čuvali generacijama.

Iako ovakvi projekti imaju ogroman negativan uticaj na lokalne zajednice, najveći broj njih nikada nije informisan ili konsultovan o izgradnji hidroenergetskih projekata u njihovim dvorištima. Mnogi od njih odlučni su da zaštite svoju rijeku, bez obzira na cijenu.

U Bosni i Hercegovini smo svjedoci brojnih ovakvih priča, počevši od priče Hrabrih žena Kruščice do trenutno aktuelne priče o ljudima koji se bore da zaštite rijeku Doljanku (više informacija na linku: http://czzs.org/slozno-za-rijeke-bosne-i-hercegovine/).

Više informacija o kampanji Sačuvajmo plavo srce Evrope možete pronaći na ovom linku: http://czzs.org/kampanje/sacuvajmo-plavo-srce-evrope/ i na linku (samo na engleskom jeziku): https://www.balkanrivers.net.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »