72. rođendan Umjetničke galerije BiH

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine će 11. oktobra 2018. godine obilježiti 72 godine postojanja i djelovanja, a posjetiocima će na taj dan pokloniti besplatan ulaz na sve izložbe: Izvan oblika: Ana Crespo i Meliha Teparić, Selma Đulizarević: Trnoružičnjak, Oprostorena intima.

Osnovana odlukom Vlade Narodne Republike Bosne i Hercegovine 11. oktobra 1946, Umjetnička galerija BiH je najstariji i najznačajniji muzej umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Od 1953. godine smještena je u zgradi koja je 1912. izgrađena kao robna kuća Ješue i Mojce Saloma. Za javnost je otvorena 1959. godine prvom stalnom postavkom.

Od osnivanja do danas Umjetnička galerija BiH prošla je kroz brojne i burne faze svoga razvoja: od samog nastanka, preko stabilnih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, pa do dramatičnih ratnih događanja krajem devedesetih, ali i ništa manje dramatičnog poraća, u kojem Galerija još nije dobila ni svoj formalni status niti osnivača, pa je i u tom periodu prošla faze od zatvaranja za javnost do današnjih relativno stabilnih uslova za rad.

Tokom 72 godine postojanja i rada, putem otkupa, poklona, donacija i zaostavština, fundus Umjetničke galerije BiH narastao je na skoro 6000 umjetničkih djela podjeljenih u kolekcije: Bosanskohercegovačka umjetnost, Međunarodna kolekcija donacija, Jugoslovenska umjetnost, Ferdinand Hodler, Ikone, Kolekcija fotografija i novih medija, Likovni arhiv „NADA“.

Umjetnička galerija BiH posjeduje i bogatu bibliotečku građu iz svih oblasti likovne umjetnosti, specijaliziranu dokumentaciju i restauratorsku radionicu, a sarađuje sa srodnim institucijama u zemlji i inostranstvu te organizuje stalne i povremene izložbe i brojne druge događaje.

Pozivamo vas da 11. oktobra 2018, od 10:00 do 20:00, uz besplatan ulaz s nama proslavite 72. rođendan Galerije!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »