4. Festival ulične umjetnosti u Sarajevu

U Petak, 06. jula u 20h, na platou Narodnog pozorišta Sarajevo, rap sastav „STOPOSTO“ otvoriti će četvrti FUU Festival ulične umjetnosti Sarajevo. Slogan ovogodišnjeg FUU Festivala glasi „I love my life“ i inspirisan je istoimenim djelom holandsko-američkog slikara Willema de Kooninga. Mladi umjetnici su pronašli snažan poticaj u njegovom djelu koje je iznimno bogato, i nepresušno, i stilski i idejno. I love my life! Rečenica koja se rijetko kaže, a može predstavljati pravo osvježenje u našem okruženju. Kooning je ovu sliku naslikao u trenutku kad mu nije sve u životu išlo kako treba, te sam taj čin predstavlja inspiraciju mnogima.

Program nastavlja zabavljački duo Master'n'Margarita iz Srbije koji će posjetitelje oduševiti brojnim akrobacijama sa vatrom i vatrenim kuglama komponovanim u kratku predstavu pod imenom „Cabaret for dummies“. U svojim performansima duo koristi publiku kao žive statue, što vatreni ulični performans čini još uzbudljivijim.

Drugog dana FUU-a, 07. jula u 10h otvara se Art Market u Velikom parku i trajat će do nedjelje do 20h. Kao i do sada, na Art marketu ćete imati priliku kupiti radove i rukotovorine domaćih dizajnera.

Umjetnički program drugog dana FUU-a počinje u 19h u Velikom parku performansom Esme Hajrić pod imenom „Umjetnost kod sanjanja“. Paralelno sa performansom u zgradi Papagajka odršat će se otvorenje izložbe „I love my life“. U 19:30 Basheskija-Opasni čovjek izvodit će pjesme Mehmeda Begića, a zatim slijedi još jedno izvođenje vatrenog spektakla „Cabaret for dummies“. Sarajevski bend Gudron nastupa od 21h, a zatim u 22:30 slijedi koncert pod nazivom „When flamenco met sevdah – Flamenco balcanico“.

Paralelno sa programom u zgradi Papagajka odvijat će se program na platou ispred Gradske tržnice. Program počinje u 20h sa performansom umjetničkog kvarteta „Obojena klapa“ čiju će kreativnost upotpuniti zvuci miksete DJ Mr Mehikana. „Ringe ringe raja“ koncept poezije i glume u izvedbi Hectora Morića, Mernesa Zahirovića, Dijenabe Bakary i Merite Bavčić počinje u 21h. Violinista Irhad Baručijaće u 21:45 svojom izvedbom zatvoriti program ispred Gradske tržnice.

U nedjelju, 09. jula od 10h u Velikom parku počinje i dječiji program sa brojnim radionicama i dječijim sadržajima. Program će trajati do 13h.

Papagajka je i ove godine objekat od posebnog značaja i specijalna pažnja je posvećena uređivanju i programima koji će se održati u ovom bloku zgrada. U 19h nedjeljni program počinje projekcijom filmova studenata Akademije scenskih umjetnosti Sarajeva. Nakon toga u 19:30h slijedi izvođenje predstave „Dame biraju“ u produkciji Alteatra. U 21h Jall Aux Yeux skupina simpatičnih momaka iz Bihaća koja sve svoje pjesme izvodi na francuskom jeziku,  iako ga ne zna, unose novi će ritam i nastavljaju sa programom festivala.  Posjetioci FUU-a imat će priliku pogledati murale u Papagajci umjetnika Rikarda Druškića, Muhameda Baručije, Deni Božić i studenata Akademije likovnih umjetnosti Sarajeva.

Treće po redu izdanje FUU festivala završava se u Papagajci sa koncertom dua Belma&Belma, gitara i violončelo. (22.30h).

FESTIVAL ULIČNE UMJETNOSTI FUU 2018  – “I LOVE MY LIFE“

PETAK, 06. JULI

PLATO ISPRED NARODNOG POZORIŠTA SARAJEVO

20:00 –STOPOSTO – RAP NASTUP

21:00 – CABARET FOR DUMMIES – ULIČNI VATRENI NASTUP, CIRKUSKI DUO “MASTER ‘N’ MARGARITA”

SUBOTA, 07. JULI

VELIKI PARK

19:00 – „UMJETNOST KOD SANJANJA“ PERFORMANS ESME HAJRIĆ

PLATO ISPRED TRŽNICE

20:00 – PERFORMANS – OBOJENA KLAPA FEAT. DJ MEHIKANO

21:00 – “RINGE RINGE RAJA” -HECTOR MORIĆ, MERNES ZAHIROVIĆ, DJENABA BAKARY I MERITA BAVČIĆ

21:45 –IRHAD BARUČIJA, VIOLINA

PAPAGAJKA

19:00 – OTVORENJE IZLOŽBE “I LOVE MY LIFE”

19:30 – BASHESKIA [OPASAN ČOVJEK]: PJESME MEHMEDA BEGIĆA

20:15 – CABARET FOR DUMMIES – ULIČNI VATRENI NASTUP, CIRKUSKI DUO “MASTER ‘N’ MARGARITA”

21:00 – GUDRON – BAND

22:30 – WHEN FLAMENCO MET SEVDAH -FLAMENCO BALCÁNICO, JERÓNIMO MAYA, KEKO GALINDO, MERITA BAVČIĆ

NEDJELJA, 08. JULI

PAPAGAJKA

19:00 – PROJEKCIJA FILMOVA STUDENATA AKADEMIJE SCENSKIH UMJETNOSTI SARAJEVO

19:30 – PREDSTAVA “DAME BIRAJU”, ALTEATAR

21:00 – JALL AUX YEUX – BAND

22:30 – BELMA & BELMA – GITARA I VIOLONČELO

DJEČIJA NEDJELJA

OD 10H DO 13H – PROGRAM ZA DJECU U VELIKOM PARKU

ART MARKET

OD 10H DO 20H – SUBOTA I NEDJELJA U VELIKOM PARKU

Murali

Rikardo Druškić (Papagajka)

Muhamed Baručija (Papagajka)

Deni Božić (Papagajka)

Studenti ALU-a (Papagajka)

Obojena klapa

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »