15. jubilarna Ljetna Škola filma Šipan

Već po ustaljenom i uhodanom rasporedu početak kolovoza donosi nam još jednu, ovaj puta 15. jubilarnu Ljetnu školu filma Šipan. Šipanski filmski projekt i ove se godine sastoji od dva paralelna programa; filmskih radionica za osnovnoškolce i probranih filmskih projekcija i popratnih događanja u otvorenom kinu u Šipanskoj Luci.

Organizatori i producenti Miro Bronzić i Nils Neubert iz udruge Škola filma Šipan program ovogodišnjih radionica podjelili su na četiri dijela i to dvije radionice igranog filma, radionicu animiranog filma i radionicu fotografije.

Radionicu igranog filma za starije osnovnoškolce voditi će na Šipanu već provjereni duo iz Centra za kulturu i medijsku dekontaminaciju u Sarajavu Zoran Zoka Ćatić i Mirza Ajnadžić, a radionicu igranog filma za one nešto malo mlađe voditi će opet duo koji dolazi iz udruge Kaos iz Zagreba – Jura Troje i Noa Nikolić. Mlade šipanske fotografe svim čarima fotografije i svemu onome što uz to ide ponovo će poučavati svijetski poznati meštar od fotografije Dean Zulich koji nam dolazi iz Los Angelesa. Najmlađi mali šipanski filmaši, a to su oni koji su tek završili drugi razred ove će godine pak pohađati radionicu animiranog filma pod vodstvom dubrovačke likovne umjetnice Iris Lobaš Kukavičić uz asistenciju meštra od softvera Nikole Kapidžića.

Sve radionice započinju u subotu 4. Kolovoza, a sve će kulminirati velikim finalom na svečanoj premijeri radova koja 14. kolovoza otok Šipan zapravo pretvara u blagdan djece i filma.

I dok djeca budu marljivo radila u dnevnim radionicama, u večernjim satima će  skupa sa svim ostalim stanovništvom i gostima biti u progodi prisutvovati bogatom  raznovrsnom i u potpunosti besplatnom programu u otvorenom kinu.

Sama večer svečanog otvaranja koja je 5. kolovoza donosi nam uz predstavljanja ovogodišnjih radionica i glavni film večeri a ove godine to je “Osmi povjerenik” koji će biti prikazan u prisustvu redatelja Ivana Salaja i glavnog glumca Frana Maškovića. Sljedeći dan seli se na posebnu projekciju na plaži Priježba gdje će se u idiličnom ambijentu stjenovite plaže projicirati  igrani film „Odiseja“„L’Odissee” Jerome Sallea. U utorak 7. kolovoza na Šipan sa svojim filmom “U plavetnilo” stiže jedna od najnagrađivanijih hrvatskih redateljica Antoneta Alamat Kusijanović, a isto večer kao predfilmovi biti će prikazani kratki filmovi mladih dubrovačkih autora – partnera i prijatelja LJŠFŠ. Posebna večer očekuje nas 8. kolovoza jer na otok stiže Toni Volarić sa svojim filmom “Pope, vrati se” Riječ je o dokumentarcu o legendarnom Momčilu Popadiću Popu i njegovim pjesmama od kojih je dobar dio njih izvodio i nedavno preminuli Oliver Dragojević. Večer će dodatno svojim glazbenim nastupom kroz izvedbu spomenutih pjesama začiniti Pero Franić. U četvrtak 9. kolovoza na svoje će doći oni najmlađi jer nas to večer očekuje projekcija sinkroniziranog animiranog hit filma „Leo da Vinci: Misija Mona Lisa“ dok će 10. kolovoza posebno zadovoljni biti oni puno stariji. Naime, to večer je jedna od večeri koju organizatori nazivaju  – iz naftalina, a ove godine iz naftalina su “izvukli” film Antuna Vrdoljaka iz 1969 g. “Ljubav i poneka psovka”. U nedjelju 12. kolovoza na Šipan stiže treći film iz serije o popularnom Koku – domači igrani film za djecu redateljice Čejen Černić – “Uzbuna na zelenom vrhu”. I za kraj, dan prije večeri svečanog zatvaranja i premijere radova svih ovogdišnjih radionica, u ponedjeljak 13. kolovoza očekuje nas LJŠFŠ koncert Marka Škugora. Red filmskih radionica za sve uzraste djece i red filmskih projekcija i popratnih programa po principu za svakoga ponešto jamac su da će i ove godina prva polovica kolovoza Šipan ponovo pretvoriti u filmski otok  i to jubilarni petnaesti puta za redom.

 

 

LjšfŠ 2018. – PROGRAM

05.08. – NEDJELJA

21:00 Svečano otvaranje

Predstavljanje radionica LjšfŠ 2018.

„Osmi povjerenik“, igrani film, Ivan Salaj, 2018., HR

U prisustvu redatelja Ivana Salaja i glavnog glumca Frana Maškovića

 06.08. – PONEDJELJAK

Specijalna projekcija na plaži Priježba

21:00 „HideNSeek“ radionica igranog filma LJŠFŠ 2017.

21:15 „Odiseja“„L'Odissee“, igrani film, Jerome Salle, 2016., FRA

07.08. – UTORAK

21:00 Izbor kratkih filmova LJŠFŠ partnera i prijatelja

22:00 „U plavetnilo“, kratki igrani film, Antoneta Alamat Kusijanović, 2017., HR/SI/SE

U prisustvu redateljice Antonete Alamat Kusijanović

08.08.– SRIJEDA

Glazbeno filmska večer 

21:00 „Pope, vrati se “, dokumentarni  film, Toni Volarić 2018., HR

U prisustvu redatelja Tonija Volarića

            Glazbeni nastup – Pero Franić

09.08. – ČETVRTAK

21:00 „Leo da Vinci: Misija Mona Lisa “, animirani film, Sergio Manfio, 2018., IT/POL

11.08. – SUBOTA

21:00 „Ljubav i poneka psovka“, igrani film, Antun Vrdoljak, 1969., HR

12.08. – NEDJELJA–

21:00  „Uzbuna na Zelenom Vrhu “, igrani film za djecu, Čejen Černić, 2017., HR

13.08. – PONEDJELJAK

21:00 LjšfŠ koncert – MARKO ŠKUGOR

14.08. – UTORAK

Svečano zatvaranje

21:00 Premijere radova svih radionica LjšfŠ 2018.

Dodjela nagrada i priznanja

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »