Bookstan on Air: Roman “Otok nestalih stabala” autorice Elif Şafak

Deseta epizoda serijala “O knjigama i piscima zvukom” nastala u okviru projekta Bookstan on Air realiziranog uz podršku Međunarodnog fonda za pomoć koji su osnovali Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Goethe Institut i drugi partneri, predstavlja roman “Otok nestalih stabala” autorice Elif Şafak.

Elif Şafak rođena je 1971. godine u Strasbourgu. Britansko-turska je književnica, autorica 17 knjiga, a njena djela prevedena su na 50 jezika. Doktorirala je pravo. Živjela je u Madridu, Ammanu, Bostonu, Mičigenu, Arizoni, Istanbulu i Londonu. Piše za turske novine Haberturk, kao i za New York Times, Washington Times, The Guardian… Jedna je od utemeljiteljica Evropskog vijeća za međunarodne odnose, te istaknuta braniteljica ženskih prava, prava LGBT zajednice i prava na slobodu govora. Najčitanija je autorica u Turskoj.

“U središtu mog rada uvijek će biti fikcija. Mašta. Priča. Pripovijedanje. U Turskoj se na usmenu kulturu gleda svisoka kao na domenu neinteligentnih, neobrazovanih žena. Ja nikad ne podcjenjujem usmenu kulturu. Romanopisac mora biti znatiželjno biće… i uvijek mora slušati. Moramo slušati ljude i slušati svemir.”

Glumci: Maja Izetbegović i Amar Selimović
Muzika i montaža: Nedim Zlatar i Leonardo Šarić
Koncept i režija: Almir Imširević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »