10. Regionalna konferencija edukatora/ica: Ja sam učitelj/ica! Koja je tvoja supermoć?

Preko 300 nastavnika, nastavnica, učitelja, učiteljica, te odgajatelja i stručnih saradnika u nastavi prisustvovalo je desetoj regionalnoj konferenciji edukatora u Sarajevu od 23. do 26.08.2018. godine. Konferencija naziva „Nastavnici u akciji“, koju organizira Centar za obrazovne inicijative Step by Step, za cilj ima promociju nastavničke profesije, kvalitetnog obrazovanja i inovativnih obrazovnih praksi na svim nivoima odgoja i obrazovanja.
Tokom konferencije održano je 140 prezentacija i radionica, a više od stotinu nastavnika i nastavnica podijelilo je svoje ideje i iskustva iz učionica. Nastavnici i nastavnice iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine četiri dana su zajednički promišljali obrazovanje, radili na promociji i dijeljenju dobrih iskustava, inovacija i promicali ideju obrazovanja temeljnog na vrijednostima i kritičkom mišljenju, obrazovanja u kojem dijete ima centralnu ulogu.
„Već desetu godini za redom nastojimo ovom konferencijom nastavnicima ponuditi mjesto gdje je njihov glas i njihov svakodnevni trud i zalaganje važan. Mjesto gdje mogu svoje ideje i sve ono što rade na trenutak ‘izvesti’ iz svoje učionice i podijeliti sa drugima koji imaju istu viziju obrazovanja i svijeta. Mjesto na kojem se mogu uvezati, razgovarati, promišljati, družiti i graditi neraskidive veze koje će zasigurno rezultirati unapređenjem obrazovanja i praksi u učionicama širom regiona“ kaže Radmila Rangelov Jusović, direktorica COI Step by Step, organizatora konferencije.


Učesnici i učesnice konferencije također su izrazili svoje zadovoljstvo prisustvom i zahvalili organizatorima. „Prvi put na konferenciji, a osjećam se kao da sam bila na svih 10 koliko ih je do sada bilo. Čast je i zadovoljstvo biti članom ove velike porodice, živjeti vrijednosti, raditi na sebi, usavršavati se i biti u akciji, što je i bio moto ovogodišnje konferencije. Čestitke svim prezentatorima, predavačima i učesnicima. Sretan nam svima početak nove školske godine!“ riječi su nastavnice Maje Ivanović.
Bogat program konferencije odvijao se na nekoliko lokacija u gradu, tačnije: Pedagoški fakultet, Ekonomski fakultet, OŠ Safvet Beg Bašagić, Strossmayerova ulica, Muzej Književnosti, Muzej ratnog djetinjstva, Vijećnica, Gazi Husrev-begova biblioteka, te Hotel Holiday. Organizatori ovim putem zahvaljuju institucijama koje su učestvovale i živjele obrazovanje ova četiri dana.
„Nastavnici su imali priliku posjetiti radionice u muzejima i vidjeti na koje načine mogu koristiti kulturne institucije u obrazovanju. Tokom aktivnosti koju smo nazvali ‘Kafa sa’ građani su mogli razgovarati sa psiholozima, psihoterapeutima i pedagozima o svemu što ih zanima“, kaže Nedim Krajišnik iz COI Step by Step. Također, nastavnici su ispitali i građane i roditelje o njihovom viđenju obrazovanja i odgoja kroz kratki upitnik. Željeli smo da nastavnici ovaj put konferenciju izvedu među građane, roditelje i djecu, dakle one kojih se obrazovanje najviše i tiče.“ naglasio je Krajišnik.


„Hvala timu COI Step by Step koji su omogućili da uživamo četiri dana sa nastavnicima iz cijele regije sa kojima dijelimo zajedničke interese i njegujemo iste vrijednosti. Hvala i našoj prekrasnoj djeci na divnoj radionici koju su upriličili u Strossmayerovoj ulici“ dodala je Edina Spahić Šabić, a nastavnica Željka Zovko kaže: „Sretna sam što sam dio 10. Regionalne konferencija COI Step by Step “Nastavnici u akciji. Zadovoljstvo mi je prezentirati svoju inovativnu praksu dragim kolegama nastavnicima.“
Centar za obrazovne inicijative Step by Step poziva sve nastavnike i nastavnice, odgajatelje i odgajateljice, te stručne saradnike u nastavi da postanu dio Zajednice inovativnih nastavnika i registriraju se na web platformu https://inskola.com/ na kojoj mogu pronaći mnoštvo resursa, podijeliti svoje ideje i povezati se sa svojim kolegama i kolegicama u BiH i regiona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »