Denis Leo Hegić – Sarajevo ArtUp! – prvi Urban Contemporary Art Event

Umjetnička manifestacija u Sarajevu pod kustoskom direkcijom Denisa Lea Hegića, Berlinskog producenta i kustosa, okuplja umjetnike iz Sarajeva i Berlina u zajednički urban art projekat.

Denis Leo Hegić bavi se urban art-om u najširem smislu te riječi.  Nakon rata napušta BiH i odlazi u Berlin. Studira i u Londonu uporedo gradeći svoju karijeru za koju kaže da je ne definiše profesija već radoznalost, sposobnost i naporan rad. Trenutno etabliran kao jedan od najboljih producenata urbanih umjetničkih izložbi. Moskva, Bazel, Sank Petersburg,  Liverpul, Berlin, Beograd samo su neke od destinacija na kojima je prisutan posljednjih godina. Konačno priliku za novi projekat nazvan ArtUp može predstaviti i u svojoj zemlji.

Filozofija koja stoji iza umjetnosti kojom se bavi ali vidljivo je u susretu s Denisom da je i istinski živi, je ono što ga fascinira i inspiriše za daljni rad i istraživanje, ne upadajući u klišee i umjetnički elitizam. Praveći paralelu Berlina i regiona, najviše sličnosti nalazi u trenutnoj situaciji u Beogradu, ističući da u street art-u nema ekskluziviteta ni u kom smislu.

Povratak u BiH gdje zanimljivo, po prvi put ima priliku predstaviti svoje umjetničke vrijednosti, već u samom putu pokrenuo je stvaralački proces, ideje za koje se iskreno nadam će se jednom i ostvariti.

Translate »