Pokrenuta inicijativa da se izvori rijeke Sane i kanjon isprod Prizren Grada stave pod zaštitu

Koalicija za Sanu putem Centra za životnu sredinu je pokrenula inicijativu da se izvori rijeke Sane zajedno sa ponorom Mračaj i kanjonom rijeke Sane ispod Prizren Grada stave pod zaštitu, uprkos izgrađenoj hidroelektrani „Medna“.

-Nakon devet godina borbe i pored izgrađene hidroelektrane Medna, nije kasno da se sačuva Sana. Od nadležnih institucijama zahtjevamo da se izvori kao srce rijeke Sane zaštitite uprkos sramotno izgrađenoj hidroelektrani „Medna“ koja će biti zapamćena kao jedan od najvećih promašaja i zločina nad prirodom. Također je potrebno zaštiti ponor Mračaj kao jedan prirodni fenomen, a i kanjon rijeke Sane ispod Prizren Grada koji ima visoke biološke i kulturne vrijednosti – poručuju iz Koalicije za Sanu koju čine 23 udruženja ljubitelja prirode i sporta.

Zajedno sa Opštinom Ribnik, Koalicija već godinama pokušava da zaštiti ovu rijeku i njen gornji tok proglasi parkom prirode.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske je obustavilo postupak prethodne zaštite gornjeg toka rijeke Sane i proglašenja Parka prirode za koji je Koalicija za Sanu pokrenula inicijativu još 2012. godine, zbog izgradnje hidroelektrane Medna.

Investitor “LSB Elektrane” iz Banjaluke pod okriljem “Interenergo” d.o.o. Ljubljana vlasništva austrijsko-njemačke kompanije Kelag International, uprkos dugogodišnjoj borbi Koalicije za Sanu da se zaustavi uništavanje rijeke Sane,  izgradio je hidroelektranu “Medna” u neposrednoj blizini izvora ove rijeke.

-Koalicija za Sanu je i Studijskom analizom ekonomske opravdnosti dokazala da projekti kao što je MHE „Medna“ nisu ekonomski isplativi po stanovništvo i državu, već samo za pojedinca. Putem inicijative za zaštitu izvorišta rijeke Sane zajedno sa ponorom Mračaj i zaštitu kanjona rijeke Sane ispod Prizren Grada želimo da potenciramo turizam i sport na vodi. Time mještani opština Ribnik i Mrkonjić Grad mogu imati realnu dobit, a priroda i pitka voda očuvaće se za generacije koje dolaze- izjavio je Goran Krivić, koordinator Koalicije za Sanu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »