Samostalna izložba Merime Ivković u galeriji Roman Petrović

Izložba Merime Ivković pod nazivom „Poetika svjetlosti“ biti će otvorena u Galeriji Roman Petrović u sklopu ovogodišnjeg festivala Sarajevska zima 08. 02. u 19:00h. Ovo je prva u nizu od izložbi putem kojih je Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine ostvarilo saradnju sa festivalom Sarajevska zima 2019, te se za vrijeme trajanja ove manifestacije planiraju još tri značajne izložbe u Galeriji Roman Petrović.

Radovi koji sačinjavaju ovu izložbu su nastali idejno i većim dijelom kao rezultat studijskog boravaka autorice na rezidenciji Cité internationale des arts u Parizu. Ovom izložbom se zatvara ustaljena koncepcija rezidencijalnog programa koji se održava jednom godišnje u suradnji sa Udruženjem likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine.

“Poetika svjetla” istraživački se naslanja na  prethodni ciklus autoruce i izložbu radova  “Tragom svjetlosti” iz 2014. godine. Rad sa plastikom u praktičnom smislu je novi pristup i karakteristika djela nastalih u spomenutom rezidencijalnom programu. Svjetlo Pariza kao nadahnuće kroz  ovaj ciklus  je metaforički dobilo vizualnu formu, a refleksije svijetla na plastici su elementi koji grade tu poetiku. Svijest, svijetlo i postojanje su vječne teme koje su oduvijek zaokupljale i zaokupljaju ljudske misli te su, po riječima autorice, shodno tome i teme koje se uvijek iznova interpretiraju.

Kratka biografija

Merima Ivković, rođena 1983. u Mostaru, Bosna i Hercegovina. Diplomirani slikar/Magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek Slikarstvo u klasi profesora Seada Musića.

Istaknuti samostalni umjetnik Kantona Sarajevo.

Član ULUBIH-a od marta 2010. godine.

Član Akademije evropske umjetnosti Francuske.

Samostalne izložbe:

2011 Spa Gallery, Igalo (MN)

2012 Galerija ALU, Sarjevo

2013 KSC  Bugojno

2013 Galerija Preporod, Sarajevo, u sklopu festivala Sarajevska zima

2014 Galerija Roman Petrović, Sarajevo, u sklopu festivala Baščaršijske noći

2018 Cite des Art, Pariz, (Fr)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »