Od odbrane rijeka do odbrane prava – Diskusija i projekcija filma ”Slobodni tok”

Voda je javno dobro i kao takvo pripada svima. Da li građani i građanke Zapadnog Balkana, ”plavog srca Evrope”, zaista imaju pravo na pristup informacijama i pravo na učešće javnosti u donošenju odluka o životnoj sredini/okolišu? Na koji način ostvaruju pristup pravdi, garantovanim međunarodnim konvencijama? Na koji način se građani i građanke bore za svoje pravo na učešću u procesima odlučivanja po pitanju zaštite svoje okoline, te koje su prepreke i posljedice sa kojima se suočavaju?

U ime Civil Rights Defenders-a, čast nam je da najavimo diskusiju i projekciju dokumentarnog filma Pro Rrymës – Slobodni tok (2018), koji je producirao BIRN Albanija. Projekcija će se održati u nedjelju, 12. avgusta, na terasi zgrade Dvor, sa početkom u 20.30h. Nakon projekcije filma uslijedit će diskusija sa režiserom filma Eltonom Baxhaku; Programskom savjetnicom Civil Rights Defenders u Albaniji, Vasilikom Laci i jednom braniteljkom rijeke Kruščice u BiH, TBC. Moderatorica će biti Ena Bavčić, Programska savjetnica Civil Rights Defenders u BiH.

O FILMU – “Slobodni tok” bilježi napore lokalnih zajednica, ekoloških organizacija i aktivista u Albaniji da zaustave uništavanje dragocjenih rijeka Valbona i Vjosa, zaštićenih područja koji su sada pod prijetnjom albanske vlade koja pokušava izgraditi brojne hidroelektrane. Ovo je glavni izazov za životnu sredinu Albanije u dvadeset prvom stoljeću, zemlju u kojoj već 526 destruktivnih hidroelektrana ima odobrenje vlasti. Ovaj dokumentarac prikazuje pokret otpora koji su vodili lokalni stanovnici i aktivisti za zaštitu životne sredine koji se protive rastućem trendu gradnje hidroelektrana u Albaniji tokom posljednje decenije.

O REŽISERU – Elton Baxhaku je priznati albanski režiser, najpoznatiji po svom dokumentarnom filmu “Skandal” iz 2014. godinu i dokumentarnom filmu “Selita” iz 2016. godine, koji je režirao sa Erion Cami. On je jedan od režisera nove generacije koji pravi dokumentarne filmove o pričama koje su važne.

Radni jezik diskusije će biti na engleski. Broj učesnika je ograničen, pa vas molimo da se prijavite za prisustvo putem e-maila na Sarajevo.Office@crd.org.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »