Koncertno veče u znaku Beethovena, Schumanna i Šostakoviča

Koncertna sezona Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu u četvrtak 16. februara 2017. javnosti namjerava prezentirati umjetničko veče s odabranim koncertantnim repertoarom. U Bošnjačkom institutu – Fondacija Adila Zulfikarpašića s početkom u 19.30 sati sarajevskoj publici će se predstaviti dvije bosanskohercegovačke umjetnice čiji je senzibilitet domaća, ali i regionalna javnost već odavno prepoznala. Naime, violončelistica Belma Alić te pijanistica Azra Medić interpretirat će djela L. van Beethovena, R. Schumanna i D. Šostakoviča koja će koncertnom programu glavnog grada zasigurno donijeti svojevrsno muzičko osvježenje.

 Belma Alić svoje visoko obrazovanje stekla je na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi prof. Yevgeny Xaviereffa, a 2016. Doktorirala je na temu Nove tehnike u literaturi za violončelo 20. i 21. stoljeća u istoj klasi. Svirala je sa istaknutim muzičarima kao što su Edin Karamazov, Merima Ključo, William Conway, Nigel Osborne, Rade Šerbedžija, Vanessa Redgrave, a trenutno djeluje u svojstvu profesorice na predmetu Kamerna muzika na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Azra Medić Studirala je na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi prof. Nede Stanković i diplomirala u klasi prof. Borisa Kraljevića kao najbolja studentica Univerziteta sa priznajem Zlatna značka. Usavršavala se na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Đure Tikvice, a poslije diplomski studij završila je na Muzičkoj akademiji u njemačkom Kasselu. Medićeva djeluje pri Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu i to kao profesorica na Odsjeku za klavir.

Ulaz na koncert je besplatan! Dobrodošli!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »