„I kopija vrijedi“

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini je prije tri godine pokrenula incijativu pod nazivom „I kopija vrijedi“ u svrhu doprinosa poboljšanju upisne politike na visokoškolske ustanove. Tri godine mukotrpnog rada su prošle, a mi i dalje tražimo odgovornost vlasti i poduzimanje odgovarajućih mjera za rješavanje krucijalnog problema za bosanskohercegovačko obrazovanje.
Ispred bosanskohercegovačkih srednjoškolaca je još jedno odlučujuće polugodište. Prijemni ispiti se bliže, vremena je malo, a šansa je samo jedna. Gorući problem srednjoškolaca ogleda se u „Zakonu o obrazovanju“ u kojeme je „jasno“ definisano da srednjoškolci prilikom upisa na visokoškolske ustanove moraju predati samo orginalne dokumente. Incijativa „I kopija vrijedi“ omogućava upis na visokoškolske ustanove sa ovjerenom kopijom dokumenata, čime bi se postigao cilj upisa više od jedne visokoškolske ustanove. Na Međunarodni dan srednjoškolaca preko 90% srednjoškolaca su jasno i glasno na trgovima preko 55 lokalnih zajednica širom Bosne i Hercegovine podržali navedenu incijativu i iskazali zabrinutost u vezi sa egzistencijalnim pitanjem problema koji zahtijeva brzo i efikasno rješenje.
U moru crne hronike u Kantonu Sarajevo se upalio plamen nade kada su zastupnici Vlade Kantona Sarajevo podržale prijedlog novokreirane upisne politike koja omogućava rješenje gorućeg problema. Iako pozitivna vijest koja može zaživjeti već u nadolazećem vremenu prijemnih ispita, ipak će sačekati još neku raspravu i prepucavanje prije nego što ugleda svjetlost.
Nama ostaje da i dalje pozivamo sve predstavnike vlast, one koje nismo uspjeli kontaktirati, one koji su nam zalupili vrata 17.11., one koji su se oglušili na naše zahtjeve, da nam odgovore na pitanje „Zašto je bosanskohercegovačkim srednjoškolcima uskraćena prilika upisa na više od jedne visokoškolskie ustanove ? „

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca i okuplja sve mlade koji pohađaju srednju školu na prostoru BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »