MAĐARSKA PREDSTAVA „KOKOSCHKINA LUTKA“ NA SCENI SARTR-A

Na sceni Sarajevskog ratnog teatra u sklopu Festivala Sarajevska Zima 2017. publika će imati priliku pogledati plesnu predstavu iz Mađarske pod nazivom „Kokoschkina lutka“. Termin igranja zakazan je za utorak, 21. februara u 20h.

Cijena ulaznice iznosi 10KM, a omogućen je popust za učenike, studente, penzionere i grupne posjete. Rezervacije ulaznica se mogu obaviti pozivom na 033 664 070 ili slanjem poruke u inbox https://www.facebook.com/sartr1992/ .

Koreografiju i režiju za predstavu potpisuju Gloria Benedikt i Krisztián Gergye. Njihova izvedba nudi prozor u doba Gustava Mahlera i vodi vas na putovanje kroz legendarnu ljubavnu priču početkom 20. vijeka. Austrijska balerina poznata po pomicanju tradicionalnih granica baleta, kako bi ga povezala s naukom i politikom, i mađarski enfant terrible savremenog plesa, ponovo uzimaju tu temu iz legendarnog doba s prelaza vijeka. Oni povezuju današnju savremenu umjetnost s progresivnim duhom predratne Europe.

Predstava posuđuje naslov knjige portugalskog autora Alfonsa Cruza „Kokoschkina lutka“. Međutim, tamo gdje kultni roman Afonsa Cruza plete fikciju u ekstravagantne priče Alme Mahler, lutke u prirodnoj veličini koja pripada Oskaru Kokoschki, plesna produkcija crpi inspiraciju iz same priče.

U prevodu bilješke izdavača stoji: „Slikar Oskar Kokoschka bio je toliko opčinjen svojom ljubavnicom Almom Mahler da je, po završetku njihove veze, dao izraditi lutku u prirodnoj veličini i sa svim pojedinostima koje su pripadale tijelu njegove voljene. U prilogu pisma koje je napisao lutkarskom majstoru, naveo je precizno ilustrovan opis, uz naznaku koje su bore na koži bile neizostavne. Kokoschka nije želio skrivati svoju strast, te je lutku vodio sa sobom u šetnju gradom i u operu. Kad mu je napokon dojadila, razbio joj je o glavu bocu vina i bacio je u smeće.“

Autorski tim predstave čine:

Muzika: Gustav Mahler , Richard Wagner , Arnold Schönberg, Max Richter,
Igor Stravinsky, Sofia Gubaidulina, Alfred Schnittke
Igraju: Krisztián Gergye , Gloria Benedikt, Anita Barabás
Koreografija: Krisztián Gergye, Gloria Benedikt
Dramaturgija: Melánia Miklós
Kostimografija: Móni Béres / Dizajn lutke: Károly Hoffer

Gostovanje predstave je podržano od strane Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Republike Mađarske i Ambasade Republike Mađarske u BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »