Iz Neuma ipak pozitivni rezultati – Prva ekspedicija u BiH koja donosi kraljicu

Unutar CPCD-ovog projekta “Misli o prirodi!” realizirano je mnoštvo aktivnosti ali, PRVA ekspedicija otkrivanja visibabe kraljice Olge na području Neumskog zaljeva, zasigurno je posebno i jedinstveno iskustvo, te velika referenca prirodnih resursa u BiH.

Završen je obilazak područja Neumskog zaljeva istraživačkog tim CPCD-a koji su činili Elvedin Šabanović, magistar bioloških nauka i Bariša Ilić iz Ornitološkog društva “Brkata sjenica” iz Metkovića.

Ova informacija je važna jer radi se o prvoj inventarizaciji i georeferenciranju visibabe kraljice Olge, čime  CPCD uz saradnju sa istraživačima značajno doprinosi očuvanju biodiverziteta, prirodne i kulturne baštine.

Biodiverzitet BiH je najbolji indikator kvaliteta životne sredine i velika šansa za održivi razvoj BiH, stoga ga je potrebno zaštititi shodno potrebama i međunarodnim kriterijima uz uvažavanje lokalnih specifičnosti.

Visibaba kraljice Olge

Visibaba je inače nedovoljno istražena biljna vrsta u BiH a ovdje je riječ o posebnoj vrsti koja raste u Grčkoj, otoku Siciliji, na jugu Hrvatske i u Albaniji.

Prva lokacija na kojoj je pronađena u BiH bilo je područje Dobranja a zatim i područje Cerovo.

Ime je dobila u čast grčke kraljice Olge čije je ime vezano za više dinastija – rusku, grčku i u konačnici dinastiju Velike Britanije.

Centar za promociju civilnog društva (CPCD) implementira projekat “Misli o prirodi!”, kojeg finansijski podržava Švedska. Cilj projekta jeste povećati utjecaj civilnog društva u zaštiti okoliša kroz umrežavanje organizacija civilnog društva, institucija, stručnih lica, medija i mladih za zajedničko, sinkronizirano i snažno djelovanje na lokalnom nivou. Dodatni značaj projekta predstavlja doprinos provođenju zahtjeva Evropske unije i međunarodnih sporazuma iz oblasti okoliša, klime i energije koje je BiH ratificirala. Zagovaranje, eko HUBovi, mladi, eko mediji i eko škole komponente su našeg projekta.

Ponosno vam predstavljamo ove pozitivne rezultate iz Neuma!

Ovo divno cvijeće budi radost i daje nadu u sretniju i pozitivniju budućnost!

Grčka kraljica Olga bila je baka britanskog princa Filipa a on je prema historijskim činjenicama  potekao od kraljice Viktorije preko majčinske linije. Filipova majka bila je princeza Alice iz Battenburga, rođena u Windsor Castleu (1885). Njen suprug bio je princ Andrija iz Grčke i Danske, rođen 20. januara 1882. godine, svekar današnje kraljice Elizabete II. Andrijin otac, George I iz Grčke (1845) oženio se Olgom Konstantinovnom Romanovom iz Rusije koja je rođena 1851. godine kao kći velikog kneza Konstantina Nikolajeviča Romanova, brata ruskog cara Aleksandra II.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »