“Veče baroka” u JAVA galeriji

Muzičko “Veče baroka” u izvedbi Alme Dizdar (violina), Belme Alić (violončelo) i Mirona Konjevića (čembalo), će se desiti u petak, 21.februara u 19:00 sati u JAVA galeriji.

Ovom prilikom bit će izvedene sonate:

 -H. I.  von Biber, Sonata za violinu i continuo br. 1, d mol, The Annunciation (iz zbirke Mystery/Rosary sonate)

-J. M. Leclair, Sonata za violinu i continuo, op. 1, br. 1, a mol

-J. S. Bach, Sonata za violinu i čembalo BWV 1014, h mol

-H. I. von Biber, Sonata za violinu i continuo op.8 br. 1, A dur

Belma Alić je rođena u Zenici. Diplomirala je 2004. godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, u klasi prof. Yevgeny Xaviereff-a. Postdiplomski studij je završila 2007. godine a doktorirala 2016. godine na temu Nove tehnike u literaturi za violončelo XX i XXI stoljeća. Sarađivala je sa istaknutim gudačkim kvartetom Medici  iz Londona i gudačkim kvartetom Manhattan. Bila je članica Međunarodnog omladinskog gudačkog orkestra (dirigent Simon Robinson) u Sloveniji i dvije koncertne sezone Svjetskog simfonijskog orkestra muzičke omladine (dirigenti: Carlos Kalmar, Amy Andersson i Yakov Kreizberg). Osvojila je više prvih i specijalnih nagrada na takmičenjima učenika i studenata muzike u FBiH i 2001. godine prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju Val Tidone u Italiji u kategoriji kamerne muzike (duo-klavir i violončelo) i 2010. godine specijalno priznanje za nestandardne ansamble u kategoriji Tidone folk (duo-glas i violončelo). Dobitnica je nagrade za poseban nastup na završnom koncertu seminara za gudače u Italiji (Martina Franca) 2010 godine. Kao solista nastupala je uz pratnju orkestra Sarajevske filharmonije, Kamernog simfonijskog orkestra Zenica, Orkestra studenata Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, Gudačkog orkestra Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i Mostar Sinfoniette. Svirala je s istaknutim muzičarima kao što su David Wilde, Michael Copley, Darragh Morgan, Ruth Waterman i mnogi drugi. Trenutno je zaposlena kao vanredna profesorica na Odsjeku za gudačke instrumente i gitaru na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Alma Dizdar je rođena u Dubrovniku. Diplomirala je 2015.godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi van. prof. mr. YeonJu Jeong. Master studij je pohađala na prestižnom univerzitetu Ithaca College u Ithaci, New York u klasi prof. dr. Calvina Wiersme, a potom na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, u klasi van. prof. mr. YeonJu Jeong. Tokom školovanja, Alma se istakla kroz koncertne aktivnosti Akademije svirajući recitale, solističke koncerte sa orkestrom te u kamernim sastavima. Stručno se usavršavala na seminarima kod poznatih pedagoga: Dora Schwarzberg, Anna Dzialak Savytska, Ernst Kovacic, Orest Shourgot i drugih. Nastupala je u zemljama regiona, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i SAD-u. Kao solistica je nastupala sa Simfonijskim orkestrom Mostar i gudačkim orkestrom Strings attached Sinfonietta. Dobitnica je više prvih nagrada na federalnim takmičenjima u BiH, druge nagrade na internacionalnom violinističkom takmičenju SASEVC 2017. godine i treće nagrade na takmičenju Petar Konjović u Beogradu 2013. godine. Studentica je prve godine trećeg ciklusa studija na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi prof. Ernsta Kovacica. Trenutno je zaposlena kao asistentica na predmetu violina na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu

 Miron Konjević  je rođen u Prijedoru. Diplomirao je i magistrirao 2015. godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu na Odsjeku za kompoziciju u klasi prof. Asima Horozića. Godine 2018. diplomira i magistrira na smjeru za Klavir, u klasi red. prof. Svetlane Chlaidze. Trenutno je apsolvent na Master studiju za Korepeticiju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Učesnik je ljetne akademije  21. Internationale Sommerakademie Prag Wien Budapest 2011. gdje je dobio nagradu Komposition Preis gestiftet vom Soziale & Kulturelle Einrichtungen za kompoziciju skaEli pisanu za klarinet i klavir. Kompozicije su mu se izvodile u Austriji, te u Bosni i Hercegovini u okvriu festivala Majske muzičke svečanosti i Sarajevo Sonic Studio-a. Održao je brojne koncerte i nastupe u okviru studentskih koncerata, te mnogih drugih manifestacija.  Pored izvođačkih aktivnosti na klaviru aktivno svira čembalo te redovno nastupa kao solist sa gudačkim orkestrom Strings attached Sinfonietta.Dobitnik je stipendije Austrian Baroque Academy 2017. i 2018. godine, gdje je pohađao seminare  iz oblasti basso continuo i čembalo solo sa profesorima Jeremy Joseph i Aline Zyilberajch. Zaposlen je kao nastavnik klavira u paralelnom odjeljenju muzičke škole OŠ Vareš u Varešu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »