CHARLAMA SUBOTOM U 13: Art fight – Damir Nikšić

Ove subote u u popularnom kulturnom programu „Charlama subotom u 13“ bit će predstavljen aktuelni radovi umjetnika i aktiviste Damira Nikšića.

Tom prilikom bit će prikazana serija video radova koji svjedoče o trenutnom društvenom, građanskom, umjetničkom, ali i političkom angažmanu ovoga umjetnika u glavnom gradu BiH.
Neki od radova dosad nisu prikazivani i ovo će biti njihova premijera.
O svome radu će govoriti sam Nikšić, uz učešće i domaćina u Charlama galeriji Jusufa Hadžfejzovića i Jasmina Durakovića.

Damir Nikšić, rođen 6. decembra 1970. godine, je bosanskohercegovački konceptualni umjetnik. Studirao je na likovnim akademijama u Sarajevu, Milanu i Bolonji. Diplomirao je 2000. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za slikarstvo.
U periodu 2000-2004. godine studirao je na postdiplomskom studiju na University of Arizona, SAD. Magistrirao je 2004. godine iz likovnih umjetnosti i historije umjetnosti. Predavao je na Northwestern University u Evanstonu, SAD. Bio je član grupe Maxumin. Izlagao je na Venecijanskom bijenalu 2003. godine u internacionalnoj selekciji. Uspješno sa bavio u stand up komedijom čija je karekteristika bila jaka politička žaoka i angažiranost.
Posljednjh godina javnost ga poznaje i kao društvenog aktivistu i političara, čiji stavovi izazivaju jake i često kontrovezne reakcije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »