Spalionica opasnog otpada u Zvorniku prijetnja po ljude i životnu sredinu

Nacrt Studije uticaja na životnu sredinu koji je predstavljen u Zvorniku za projekat postrojenja za termički tretman opasnog otpada u ovoj opštini izazvao je ozbiljnu zabrinutost Centra za životnu sredinu zbog opasnosti i zagađenja koje ovakvo postrojenje može prouzrokovati.

Izgradnja postrojenja je planirana u naselju Karakaj i nalazi se u neposrednoj blizini benzinske pumpe, gasne stanice, dječijeg vrtića i škole. Takođe, naselje koje broji preko 500 kuća nedaleko je od ove lokacije. Na dnevnoj bazi se planira spaljivanje do četiri tone otpada.

„Nacrt Studije uticaja na životnu sredinu je dokument koji je podložan dopunama i izmjenama. Javni uvid traje još 30 dana, tako da pozivamo građane da pročitaju Studiju i pošalju svoje primjedbe. Međutim, čak i da nacrt Studije uvaži sve komentare, generalno je zabrinjavajuće kako se vodi postupak planiranja ovog objekta. Za najopasnije materije koje spalionice proizvode, gasove dioksine i furane, u našoj državi nemamo instituciju koja bi ih uopšte mjerila. To je samo jedna od bezbroj spornih stavki iz ove Studije, ali i iz čitavog projekta“, ističe Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu.

Dodaje da je potrebno rješavati problem opasnog otpada, ali da moramo biti pažljivi u odabiru tih rješenja.

„Mi smo generalno protiv spalionica, jer nisu dio tzv. cirkularne ekonomije. Naprotiv. Postrojenja ovog tipa su izuzetno opasna i veliki su zagađivači životne sredine, zbog toga je važno da se građani uključe, jer je riječ o neposrednom uticaju na kvalitet njihovog života i zdravlja“, naglašava Nataša Crnković.

Predstavljanju Nacrta Studije uticaja na životnu sredinu koji je izradila firma „ViZ zaštita“ d.o.o. Banjaluka juče su prisustvovali predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, koji su javnu raspravu i organizovali, predstavnici opštine Zvornik, firme koja je nabavljač opreme za postrojenje, zainteresovani građani i pored Centra za životnu sredinu, predstavnici nekoliko organizacija iz zvorničke opštine. Predstavnici nosioca projekta, firme „MEDIC – OTP“ d.o.o. nisu se izjašnjavali na javnoj raspravi.

„Stav Sportskog ribolovnog društva “Bistro” Zvornik, prema onome što smo juče čuli jeste da je projekat nepotpun, a posebno nas zabrinjava pitanje monitoringa postrojenja, kao i same lokacije. Što  se otpadnih voda tiče, nije navedeno koje su to količine, koje supstance u njima mogu završiti i kakve konkretne štete po ekosistem mogu prouzrokovati. Preko 300 000 građana crpi vodu za vodosnabdijevanje iz rijeke Drine. Ako ijedna čestica opasnih materija uslijed rada postrojenja dospije u tu vodu, to je za nas neprihvatljivo“, istakao je Marko Mimić, predsjednik Udruženja SRD „Bistro“.

Po informacijama koje su juče predstavljene u Zvorniku, upitno je takođe šta će se tačno obrađivati u ovom postrojenju. Jasno je da će riječ najčešće biti o medicinskom otpadu, ali se postavlja pitanje koji se još opasni otpad planira spaljivati na ovoj lokaciji?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »