Bullying Collection u SARTRu

U petak i subotu 21. i 22. februara na sceni Sarajevskog ratnog teatra odigrat će se predstava Bullying Collection. Predstava je nastala prema prema tekstovima Nejre Babić, Aleša Kurta, Sam Guzman i Ian McWethy, a u režiji Aleša Kurta.

 Na osnovu statističkih podataka, nažalost, ustanovljeno je da je svako treće dijete u Bosni i Hercegovini žrtva nasilja. Pozorište i ova predstava žele omogućiti onima koji su najčešće samo brojevi u statistici da progovore. Jer je važno i neophodno.
Bullying Collection je predstava sačinjena od niza scena koje temu vršnjačkog nasilja tretiraju iz različitih perspektiva. Bullying nije problem učitelja, roditelja, psihologa, druge djece, grada, zemlje, sistema. Bulying je zločin u kojem svi oni učestvuju.

 Nerijetko na nasilje reagujemo smijehom, što ne treba da nas čudi, jer „bullying“ ima u sebi elemente teatarskog. Nasilnik „priprema scenu“, njegov napad ima tačno određenu „dramaturgiju“, a uvijek priželjkuje „publiku“, svjedoke svog čina. Ima i reprize. Ulogu dorađuje, „poboljšava“, svjestan da žrtvu najviše plaši ta izloženost javnosti, „publici“. Zato se i povlači u osamu, u mrak, u sigurnost „gledališta“ iz kojeg i mi posmatramo predstavu Sarajevskog ratnog teatra. Reditelj Aleš Kurt, zajedno sa svojim glumcima, tjera nas na svjetlost.” – Almir Imširević

U predstavi igraju: Selma Alispahić, Maja Salkić, Ana Mia Karić, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Davor Sabo, Adnan Kreso i Vanja Matović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »